НОВИНИ

Община Пловдив ще даде 5 млн. лв., за да си върне терен в центъра на града

Скандал на сесията на общинските съветници в Пловдив. Имот в центъра на града, продаден преди години за един милион и двеста хиляди лева, сега ще бъде откупен за близо 5 млн. лв. Източната част от Римския форум на Филипопол - терен от 5 дка. беше продаден през 2003 година на частен инвеститор. Имотът е част от проекта за цялостна реконструкция на площад Централен, който ще има ключова роля през 2019 година, когато Пловдив ще бъде европейска столица на културата.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Николай Райшинов
18:58, 16.11.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

С 34 гласа „за“ общинските съветници решиха да откупят обратно терена в центъра на града. Сумата от над пет милиона ще бъде изплатена на частната фирма „Младост Алфа“ ЕООД на няколко транша.

Георги Колев, общински съветник от Земеделски съюз: Няма как да коригираме тази цена, защото продавачът отказва да го направи.Ние водихме седем месеца преговори. Минахме през двойно по-висока цена.
Божидар Здравков, общински съветник от Реформаторския блок: Ние просто сме вкарани в ъгъла и няма какво да направим.

От опозицията заявиха, че никой не може да принуди общината да плаща цена, която е неизгодна за хората и бюджета.

Камен Шишманов, общински съветник от „Патриотичния фронт“: Порок на продажба и порок на обратно откупуване на тази собственост.
Иван Петков, общински съветник от БСП: Сега ние ще платим 5,163 млн. лв. през следващите две години. От къде ще се вземат от бюджета, от капиталовата програми ли?

Според кмета на Пловдив за бъдещото на града е от изключителна важност източният форум да е общинска територия.

Иван Тотев, кмет на Пловдив: След 10, след 15 години дори цената няма да има чак такова значение, ако успеем ние да реализираме това, което може да се реализира. Тук говорим за един обект, който е на 100% проучен от археолозите.

Продажбата на терена преди 14 години е станала по предложение на тогавашния кмет Иван Чомаков. Край археологическите разкопки на форума е трябвало да бъде изграден Културно-информационен и търговски комплекс. Това така и не се случва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивалът Киномания започва във Варна с френско-български филм-концерт
Фестивалът "Киномания" започва във Варна с френско-български филм-концерт
Законопроектът за банковата несъстоятелност мина през Правната комисия към НС
Законопроектът за банковата несъстоятелност мина през Правната комисия към НС