НОВИНИ

Община Пловдив ще назначава лични асистенти от първи септември

От първи септември Община Пловдив започва да назначава социални асистенти. Според последните промени в закона за хората в неравностойно положение, право на асистент имат българи с над 90% намалена трудоспособност с право на придружител и децата с увреждания, на които ТЕЛК е определила над 50%.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
12:46, 09.08.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Повече от 10 години съпругата на Кольо Ботев се бори с болестта на Алцхаймер. За да се грижи за Елисавета той кандидатства за социален асистент.

За да стигат парите от пенсиите на двамата се налага мъжът да работи на няколко места като помага и на други хора с тежки заболявания.

След промените в закона Кольо Ботев ще може да съредоточи цялото си внимание в грижа за Ели.

Кольо Ботев - социален асистент: До сега ходех и помагах още на човек или двама и вкъщи ...и да ви кажа беше ми малко тежичко. Аз съм много доволен от тая програма, че вече съществува. Ще мога да я раздвижвам пълноценно, ще й правя масажи, ще мога да я разхождам. Тя има нужда от всичко това.

В Пловдив близо 2000 души имат право на новата социална услуга. До сега обаче едва 10% от тях са подали документи. Ако изберат тази услуга правоимащите ще трябва да се откажат от интеграционните добавки или друг вид социална помощ, която в момента взимат. Кандидатите да работят като социален асистент не трябва да са осъждани по закона за домашното насилие и да не са под запрещение. Може да бъдат назначени на основен или на втори трудов договор.

Георги Титюков, зам.-кмет на Пловдив: Ние имаме притеснения относно хората, които желаят социален асистент, но не посочват кой да бъде той.
Веселина Ботева, Дирекция "Социално подпомагане" Пловдив: Ще внимаваме, когато ги подбираме, защото все пак това са лица, които ще обслужват болни хора, ще обслужват по домовете им, което значи, че трябва да им имаме голямо доверие на личните асистенти, които са външни за семейството.

Социалните асистенти получават минималната работна заплата и това прави работата им неатрактивна. Кандидатстват обикновено роднини от най-близкия кръг на болния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проливни дъждове и бурни ветрове създадоха транспортен хаос във Великобритания
Проливни дъждове и бурни ветрове създадоха транспортен хаос във Великобритания
Първи случай на Западнонилска треска в България
Първи случай на Западнонилска треска в България