НОВИНИ

Община Сандански дари имоти на БПЦ

Община Сандански дари имоти на Българската православна църква. Така в два от най-големите квартали на курортния град ще бъдат изградени нови храмове. Договорът за дарението подписаха кметът Кирил Котев и Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим.

bnt avatar logo
от София Гълъбова
16:23, 04.07.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Двата парцела в жилищен комплекс „Спартак" и квартал „Смилово", които община Сандански дава безвъзмездно на Неврокопската митрополия пустеят от дълго време. Повече от десет хората чакат да бъдат изградени нови храмове, тъй като единствената в курортния град черква „Свети Георги" е отдалечена от тях.

Кирил Котев - кмет на община Сандански: На възрастните хора им е трудно да посещават храма в центъра на града само биха го адмирирали и това се случва в момента.
Светослав Костарев: Всички, които посещаваме църквата „Свети Георги" на празници и вече не само на празници и на неделни дни виждаме че тя е тясна.

Вече има подготвени и одобрени проекти за построяването на новите храмове. В жилищен комплекс „Спартак" молитвеният дом ще носи името на „Архангел Михаил", а в квартал „Смилово" на „Света Петка Българска", тъй като ще бъде изграден на мястото на стара разрушена черква.

Кирил Котев - кмет на община Сандански: Щастлив съм от факта, че даряваме, тъй като показваме и добрата връзка между светската власт и Българската православна църква.
Неврокопски митрополит Серафим: Ролята на храмовете, божието слово ,светото евангелие ,живота по христовите заповеди е да бъде близко до хората и хората да станат част от благодатния живот на църквата.

За пет години трябва да приключи строителството на двата нови храма. От Неврокопската митрополия се надяват с помощта на Общината в Сандански и дарители, изграждането им да започне още през тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фирми в Стара Загора спряха работа заради скъпия ток
Фирми в Стара Загора спряха работа заради скъпия ток
Болниците в Севернозападна България няма да се закриват, а укрепват
Болниците в Севернозападна България няма да се закриват, а укрепват