Скандинавците обикновено оглавяват класациите за най-щастливи държави, за най-добри условия на живот, за най-загрижени за природата. Поредното доказателство за това е общината в Сьондерборг, което си е поставила амбициозна програма за намаляване на въглеродния диоксид.

Чиста, зелена, щадяща природата - всички определения са в сила за Сьондерборг. Ръководството на общината е поканено на климатичен форум в Копенхаген.

Сьондерборг е особено популярна, защото нейният план за намаляване на вредните емисии е повече от амбициозен. И в него участва не само общината като институция, но местният бизнес.

Ларс Г. Андерсен, управител на магазин: Това е новият ни хладилник за млечни продукти, който е с много висок енергиен клас, по-зелен.

В крак с новите зелени тенденции нямат нищо против да бъдат и местните жители и клиенти на магазина.

Роланд Малер, клиент: Мисля, че това е добре - вече се случва навсякъде.
Лис Калер, клиент: Имам чанта от плат за покупките си, за да не нося вкъщи найлонови торбички.

През 2007 г. въглеродните емисии на общината са били 700 000 тона. През 2020 г. те трябва да са намалени с 50%, а през 2029 г. да бъдат 0.

Ерик Лаурицен, кмет на община Сьондерборг: Мисля, че ще успеем. Имаме много голям растеж в производството на зелена енергия, сега вече има и биогаз, соларни паркове.

Местните природозащитни организации стимулират по всякакъв начин грижата за околната среда.

Петер Ратийе, директор на "Проект 0": От количество въглероден диоксид в района, общината е отговорна само за 3% от него. За това е ясно, че трябва да мислим отвъд общината - да стигнем до магазините, хората, фирмите.

Като един от начините е магазините и заведенията да получават специална категория - в случая етикети. Най-престижният, съответно най-щадящ природата, е зеленият.

Ларс Г. Андерсен, управител на магазин: Сега имаме бял етикет, това означава, че спестяваме между 10 и 20 % вредни емисии. Целта ни обаче е зелен!

Примерът на Сьондерборг е заразителен и общината уверено върви към все по-зеленото си бъдеще.