НОВИНИ

Общината започна оценка на щетите след пороя в София

След снощния порой са получени над 900 сигнала за наводнени сгради в столицата. Под вода се оказаха много подлези и станции на метрото. Обстановката сутринта обаче бързо се нормализира. Обобщение на ситуацията вижте в репортажа на Мая Димитрова.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:22, 19.06.2018
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Денят за собствениците на магазини в подлеза на Орлов мост започна с почистване и подсушаване на помещенията.

Маргарита Николова: Оттам река, оттук река и се срещнаха тука и беше страшно. Пет часа ей така във вода.

Собствениците очаквали да получат помощ, но никой не дошъл.

Маргарита Николова: Снощи 15 пъти звънях на 112 никой не вдига.

Не по-добре минал денят и на Янко. Днес е почистил поне 30 шахти. От всичките 300, които след вчерашния порой били запушени.

Янко, служител във фирма за почистване: Трудно е, на места не може да влизаме и на ръка се чисти, едвам се справяме.

Сериозни щети след дъжда от Столичната община не констатират. Причината за създалата се бедствена ситуация според тях е многото дъжд.

Йорданка Фандъкова, кмет на Столичната община: 50 литра на квадратен метър за по малко от един час - аз мисля, че чисто визуално вие можете да си представите какъв обем е това.

След спирането на валежа водата се оттекла бързо, казват от общината. Именно това показва, че се е работило превантивно за предотвратяването на сериозни проблеми. Почистени били речните корита и язовирните стени.

;

20 са критичните точки в столицата, които създават проблем при наводнения. Подлезът на бул. България е една от тях. Не запушените шахти, а проблем с инфраструктурата е причината за наводненията в много от подлезите, смятат от Столична община.

Тепърва ще се мисли как да се предотврати наволизането на вода в метростанциите. Решение за някои от подлезите обаче има - ремонт.

Аварийни екипи на Столичната община са работили през цялата нощ. От сутринта премахват и опасните дървета.

;

От бурята пострада фонотеката на Националното радио. Въпреки усилията на пожарната от вчера, днес там все още има вода. От съображения за сигурност токът е спрян. Признаха, че не се случва за пръв път.

Основният им проблем е канализацията, която се нуждае от основен ремонт подчертаха от БНР. Пораженията обаче не са големи.

Антон Митов, директор на Архивния фонд в БНР :Не е чак толкова зле, колкото изглежда. Имаме ленти, които имат бекъп, където ни е основното хранилище и те са унищожени, и това е първи ред на всички стелажи. Повече по сградата, техника и т. н.

След като вчерашното представление в "Театър 199" беше отменено, тъй като сцената се оказа под вода, днес новината от там е добра - всичко е подсушено и театърът вече работи.

И от културата на сцената към културата на поведение - от общината напомнят да не изхвърляме битовите си отпадъци в речните корита. Намерили много, а това може да ни струва скъпо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оправдаха обвиняемите за взрива в завода Миджур в Горни Лом
Оправдаха обвиняемите за взрива в завода "Миджур" в Горни Лом
БСП настоява депутатите да не излизат във ваканция през лятото
БСП настоява депутатите да не излизат във ваканция през лятото