НОВИНИ

Общините с искания и пред служебното правителство

В края на месеца в София ще се проведе първото за тази година общо събрание на Националното сдружение на общините в Р България. На него ще присъстват представители от всички 265 общини в страната, които ще направят обзор на това какво е свършено до момента и какво тепърва предстои. Кои са основните проблеми на местната власт и какви очаквания ще имат делегатите към служебното и новото правителство, вижте в интервю за БНТ с председателят на сдружението - инж. Даниел Панов, който е и кмет на община Велико Търново.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
08:35, 05.02.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Според председателя на сдружението, проблемите на общините не търпят отлагане и кметовете вече са набелязали пакет от искания към служебното правителство свързани с децентрализацията, както и прехвърлянето на делегирани от държавата дейности, които не са финансово обезпечени. На дневен ред е и проблемът с таксите за битови отпадъци, който вече се отлага няколко пъти във времето.

инж. Даниел Панов - председател на НСОБ: Този проблем не може да продължава само с отлагане. Аз бих казал, че през тази година, 2017, действително методиката трябва да бъде изготвена, тъй като по тази методика не само УС, а и експертите работят…Така, че до края на тази година ние трябва да имаме решение с таксата за битови отпадъци.

Друг сериозен проблем, за който ще се търси съдействие е лошото финансово състояние на някои общини.

инж. Даниел Панов - председател на НСОБ: Как те да покриват финансовите корекции, които са наложени в предният програмен период и НСОБ действително е предлагало няколко варианта, като едно от нещата, което също успяхме да постигнем е да се промени - тези общини, които са вземали безлихвени кредити от държавата 80% от тях да бъдат поети от държавата, 205 от тези финансови корекции да бъдат покрити от самите общини, това е един доста добър диалог, който постигнахме с министерството на финансите.

По думите на Даниел Панов, сдружението и в момента работи добре с немалко от служебните министри. Кметовете се надяват в министерския съвет да има и приемственост, тъй като това гарантира добрата връзка между местната власт и държавата. Въпросът, който остава актуален за всички общини и тази година е усвояването на европейските фондове.

инж. Даниел Панов - председател на НСОБ: Очакваме общините да бъдат действително променени, да бъдат по-добри места за живеене..Това всичко действително може да се постигне с европейските фондове, по които в момента кандидатстват общините в България, но все пак остава открит въпроса с финансовите корекции, които се налагат на тези общини и съответно връщането им.

Според кмета на Велико Търново, и големите, и малките общини в момента са еднакво уязвими и се нуждаят от подкрепата на държавата, за да може да дойде по-скоро времето, в което местната власт ще бъде достатъчно силна и достатъчно свободна, за да гарантира развитие и добър живот на всеки свой жител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Настроенията в Канада за политиката на новия американски президент
Настроенията в Канада за политиката на новия американски президент
Правосъдното министерство на САЩ обжалва съдебното спиране на указа на Тръмп
Правосъдното министерство на САЩ обжалва съдебното спиране на указа на Тръмп