Само по един кандидат за кмет има и в общините Сатовча и Симитли. Там предизборната кампания може да приключи още преди да е започнала. В 10 населени места в общините също има само по един кандидат за кметския пост.

На предстоящите избори за местна власт в Симитли щe ce рeшава caмo cъcтaвът нa нoвия oбщинcки cъвeт. За да бъде избран новия кмет е достатъчно само най-близките му хора да са гласували за него.

Величка Ушатова, председател на ОИК-Симитли:Ако от избирателната активност са гласували 5 човека е достатъчно и с 5 гласа да стане кмет на общината или кмет на кметство, но тези гласове трябва да бъдат валидни, трябва да бъдат отразени в протоколите и отчетени в ЦИК.

В 6 от селата в общината също има само по един кандидат за кмет.

Георги Стефанов, единствен кандидат за кмет на село Черниче: Всичко е предрешено, няма да има избори освен такива за общински съветници. Така си го обяснявам, че всичко, което се прави се прави както трябва, всичко е наред и хората виждат, че няма нужда от промяна.

Ако кандидатът за кмет на общини Симитли бъде избран, това ще бъде петият му пореден мандат. На местните избори през 2015 г. той отново нямаше конкуренти за кметския стол. Единственият кандидат за кмет на община Сатовча ще управлява общината за шести път. По един регистриран кандидат за кмет има и в селата Ваклиново, Вълкосел, Крибул и Плетена.