Общинската болница "Свети Мина" в Пловдив е пред фалит

Общинската болница "Свети Мина" в Пловдив е пред фалит. Здравното заведение е натрупало финансови задължения към доставчици в размер на над 1 милион лева, а преди Коледа персоналът е бил оставен без заплати за няколко месеца. Местната управа вече търси варианти за спасение на болницата. Обмисля се ръководството да бъде сменено, а в краен случай здравното заведение да бъде слято с друга общинска болница.

от БНТ
преди 4 години
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

За последните пет години общинската болница работи на загуба. Само към доставчици натрупаните задължения са близо 1 милион и 300 000 лева .

Розалин Петков - заместник-кмет по здравеопазване - Община Пловдив
Още предният управител имаше доста задължения и новият управител дойде с идеята да ги оправи,
имаше виждания, програма, но явно тази програма не сработи. Може би има проблеми със Здравната каса.

В края на миналата година персоналът е бил лишен и от заплати за няколко месеца. Наложило се да се намеси общината, която превела спешно пари и за осигуровки. Лекарите смятат, че болницата не се управлява добре.

д-р Цветан Деведжиев - началник „Кардиологично отделение" - МБАЛ „Свети Мина"
Отделението, което аз ръководя е изработило на болницата 1 милион и 120 000 лева за годината. Като вторият след мен е изработил около 530 000 лева. Това е една огромна разлика, че отделенията не работят и
няма постъпления поради това. Няма кой да направи очевидно мениджмънт.

Ръководството на болницата отказа да коментира както натрупаните задължения, така и смяната на мениджмънта.
Предстои да бъде избран нов управител на болницата. Ако той не стопи задълженията до средата на годината, то тогава тя ще бъде слята с другото общинско заведение „Свети Панталеймон". Лекари и медицински персонал няма да бъдат съкращавани, категорични са от общината.

Топ 24
Най-четени