НОВИНИ

Общинските съветници в Пловдив гласуваха нов шеф на онкодиспансера

Лекари от онкодиспансера и болница "Св. Мина" протестират пред Общинския съвет в Пловдив. Медиците на двете лечебни заведения излязоха в защита на своите управители. Преди малко обаче общинските съветници гласуваха оставката на директора на онкодиспансера и определиха нов, който ще е временно изпълняващ длъжността до обявяването на конкурс.

bnt avatar logo
от С. Пушкова, Н. Ангелова
11:52, 24.11.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Десетки лекари, медицински работници и пациенти се събраха тази сутрин на протест пред сградата на Общинския съвет в Пловдив. Причината са предложенията за смяна на управителите на двете общински медицински заведения, които градските съветници трябва да гласуват днес.

Лекарите блокираха достъпа на общинските съветници до сградата и ги посрещнаха със скандирания и плакати „Долу ръцете от българското здравеопазване". Те обявиха за пристрастен доклада на медицинския одит, според който има фрапиращи нарушения в дейността на общинския онкодиспансер.

Заради доклада на медицинския одит здравния министър изпрати писма до кмета и председателя на общинския съвет с настояване за смяна в ръководството на лечебното заведение. Според констатациите в доклада патоанатомът от диспансера д-р Петко Маслев нееднократно е поставял неточни диагнози, в резултата на което са се правили ненужни операции. От трибуната на общинския съвет днес кметът Иван Тотев призна, че лекарите са подложени на силен натиск, затова общината е решена да защити техните права.

Кметът съобщи още, че тази сутрин управителят на онкологичния център д-р Красимир Вальов сам си е подал оставката. Този факт изненада както лекари, така и общински съветници. Последна точка в дневния ред на сесията е предложението за освобождаване от длъжност и на управителя на другото общинско лечебно заведение - болница "Св. Мина" - д-р Галина Карауланова. Нейните колеги също бяха в залата, за да я подкрепят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Контрабандни златни накити са открити на Капитан Андреево
Контрабандни златни накити са открити на "Капитан Андреево"
Отбелязваме международния ден на танца
Отбелязваме международния ден на танца