Десетки хиляди декари земеделска земя край садовското село Катуница бяха наводнени, след като заради обилните валежи река Чая скъса дига. Частичното бедствено положение в района остава. От "Напоителни системи" вече укрепват дигата. И в Чепеларе пороите причиниха огромни щети. Общината няма средства да се справи сама с тях, затова ще поиска помощ от правителството. Бързо се нормализира ситуацията в Асеновград. Но частичното бедствено положение ще остане, защото под пътя за Асеновата крепост дъждовете предизвикаха огромно свлачище.

Садово Чепеларе Смолян Лясково, Девин Добралък, Куклен Яврово, Куклен Забърдо, Чепеларе

Падналите 120 литра на квадратен метър дъжд на връх Рожен сериозно повишиха нивото на река Чая. Скъсана дига наводни нивите в Катуница за пореден път. Хората винят за ситуацията и „Напоителни системи“.

Васил Илиев, земеделски производител: Трети път ни давите за 20 години, не ви или е срам, трети път фалит.
Снежина Динева, изпълнителен директор на „Напоителни системи“ АД: Река Чая излезе от коритото и преля над дигите по данни на нашите специалисти, ще направим оглед с дрон, за да видим дали няма скъсани диги.
Васил Илиев, земеделски производител: Защо излезна над дигите - защото 200 метра по-надолу имате тапа над 30 дървета бряг, бряг запушен. Миналата година април направихме корекция на дигата и към настоящия момент проблеми няма, тя удържа и е стабилна.
Отменено е бедственото положение в община Смолян

Отменено е бедственото положение в община Смолян

Бедственото положение в община Смолян беше отменено след подобряване на метеорологичните условия. Нивата на реките в района спаднаха, река Черна се пр...

Сред пострадалите стопани е и Георги Чолаков, който обработва 400 декара земя в землището на Катуница.

Георги Чолаков - замеделски производител& Щетите са огромни за нас, само преди три дни засях 9 декара моркови. Само за тях разходите са 3500 лв, там имам пипер, царевица, всичко плува под вода.

В късния следобяд бедственото положение беше отменено.

Наводнени са хиляди декари земеделска земя в община Садово

Наводнени са хиляди декари земеделска земя в община Садово

Хиляди декари земеделска земя в община Садово са под вода, след като снощи река Чая излезе от коритото си. Няма пострадали хора, но щетите за местните...

Екипи и тежка техника разчистваха коритото на река Чая. Водата сериозно подкопа къщата на Йосиф Чакъров.

Йосиф Чакъров: Реката минава под основите на къщата, дълбае навътре вече. Не се знае колко е и със задоволство виждам, че сградата все още е на место и съм силно стресиран, защото не знам кога ще стане най-лошото да се срути.

Пороят сериозно застраши огромни скали да разрушат единствения път към село Забърдо и към Чудните мостове. През целия ден алпинисти обрушваха опасно надвисналата скала над пътя за село Забърдо. Огромните каменни късове бяха извозвани с техника в дерето на реката.

Александър Тодев: Няма опасност от срутвания, обаче на другите места никой не гарантира.
След пороите в Чепеларе: Какви са щетите?

След пороите в Чепеларе: Какви са щетите?

Успокоява се обстановката в Садово и Катуница след валежите. Река Чая там излезе от коритото си и наводни къщи и земеделски земи. Нормализира се ситуа...

От понеделник на територията на община Чепеларе започва описването на щетите, предизивикани от поройните дъждове. Помощ за възстановяването на инфраструктурата ще се иска от държавата.

Славка Чакърова, кмет на Чепеларе: Общината е в крайно тежко финансово състояние. Над 4 млн. са ни задълженията и няма как със собствени средства да се справим.

Нивото на водата в река Чая край Асеновград вече е значително понижено. Заради новото свлачище на пътя за Асеновата крепост движението на автомобилите се осъществява само в едната лента. Участъкът е непроходим за тежки камиони.

инж. Петър Бояджиев - заместник-кмет на община Асеновград: Платното половината може да пропадне, ако върху него мине някакъв тежък камион.

Заради свлачището достъпът до селата Лясково, Добралък и Яврово е затруднен. От общината ще търсят средства за укрепването му от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.