НОВИНИ

Обстановката в Пловдив се нормализира, всички улици са проходими

Нормализира се обстановката в Пловдив след обилните валежи, които наводниха града. Спасителните екипи са реагирали на близо 1000 сигнала за блокирани в автомобили хора и наводнени сгради. Въпреки тежката обстановка,бедствено положение не беше обявено.

bnt avatar logo
от Екип на БНТ - Пловдив
16:04, 03.06.2019 (обновена)
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Наводнени подлези и сгради, десетки блокирани във водата шофьори, квартали без електрозахранване, нарушени комуникации - така премина нощта в Пловдив.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Имаше 12 изключително критични точки, една от тях беше на управлението на НКЖИ може би половин метър ни делеше от това водата да залее всички ел.табла, които да доведат до цялото изключване на цялата линия.
Гл. комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР: Около 30 човека майки с деца са били евакуирани от автомобилите за тях можем да говорим евентуално за евакуация,другите случаи са по- скоро извеждане на по-високи етажи за осигуряване безопасността на децата или на лежащо болните.

Евакуация на пациенти се наложи да бъде организирана в няколко градски болници. В две от тях водата затвори операционни, отделение по анестезиология и реанимация, спешен център и зала за ядреномагнитен резононс. След отводняването помещенията са неизползваеми, а щетите сериозни.

Д-р Надежда Крумова, управител на болница: Още не мога да кажа колко са големи, защото още е мокро и в операционните токът е спрян. И сега ни предстои да направим по щателна преценка на нещата, но най-важното за нас е, че няма необслужени пациенти и нямаме пациенти, които да са бедстващи.




;

Загуби от водното бедствие понесоха и шофьорите. На много места, където улиците бяха най-непроходими, изплуваха изгубени регистрационни номера. До обед в КАТ-Пловдив бяха донесени над 70.

Инспектор Ботьо Гиргинов, КАТ-Пловдив: Ще предоставяме намерените регистрационни табели в сектор "Пътна полиция"-Пловдив, след като собственикът предостави информация със съответния регистрационен талон при поискване от човека, ще му бъде съдействано и за монтиране на загубения регистрационен номер.

Шофьор от автобус на Градския транспорт се превърна в герой от критичната вечер. Без да спазва разписанието, той качвал мокри и премръзнали хора в дъжда за да ги прибере по домовете им.

Костадин Тотков, ръководител "Автобусни превози" - Пловдив: Това е хуманно отношение от негова страна, лично управителя на фирмата и собственик е решил да го награди със 100 лв.

Водното бедствие подложи на изпитание почти всички жители и гости на Пловдив. Но някои намериха повод и за забавление в усложнената обстановка. Наскоро ремонтиран подлез, те използваха като гребен канал преди пътното платно да изсъхне.

;

Ден след поройния дъжд, в Пловдив вече няма критични места. Градът изсъхва с последствията от наводнението, като все повече се виждат и нанесените материални щети.

Няма сграда или улица, която да не е пострадала от рекордния дъжд, който се изля - между 70 и 75 л на кв. метър. Щети има и по приземните етажи на болници и аптеки.

Към този час във всички квартали на града има и ток, и питейна вода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Порой отнесе част от къщите в хасковското село Голямо Асеново
Порой отнесе част от къщите в хасковското село Голямо Асеново
Частично бедствено положение за пет села в Старозагорско
Частично бедствено положение за пет села в Старозагорско