НОВИНИ

В община Смолян бедственото положение е превантивно, има достъп до всички села

Обилен сняг вали в Смолян и региона и обстановката е усложнена. Заради натрупаната сериозна снежна покривка кметът Николай Мелемов обяви частично бедствено положение за повече от 10 населени места в Смолянска община. На територията на цялата област движението се осъществява задължително с вериги. Републиканските пътища са проходими при зимни условия.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
15:58, 10.01.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Сняг в Смолянско вали още от снощи и в момента продължава. Снежната покривка на места е около 1 метър. За да се провеждат спасителни и неотложно-възстановителни работи е обявено и частичното бедствено положение, което се отнася за повече от 10 малки населени места.

Кметът Николай Мелемов уточни, че става въпрос за превантивна мярка, за да може да се реагира и да се поддържа достъпът до тези населени места. По думите му има достъп до всички села, няма бедстващи хора, има електрозахранване и вода. Всички фирми, разполагащи с подходящата техника трябва да се включват в разчистването на улиците и пътищата, гласи заповедта на кмета. Кметовете по населени места трябва да следят за проходимостта на пътищата и при необходимост да организират настаняването на бедстващо население в училищата и читалищата

В самия Смолян обстановката също е усложнена. Навсякъде движението трябва да се осъществява с вериги, защото всички улици са заснежени въпреки работата на почистващата техника. По малките улици движението е много трудно. За това кметът отправи апел да се разчистят паркираните автомобили и гражданите да използват вериги за своите коли.

По републиканските пътища обстановката е сравнително нормална, те са проходими при зимни условия. От областната управа уточниха, че е направен преглед на всички проходи. През "Рожен", "Превала", "Пампорово" и "Печинско" движението се осъществява нормално. Забранено е движението на товарни автомобили над 12 тона, а през "Пампорово" товарните автомобили не трябва да са над 3.5 тона. Препоръчително е движението с вериги. Навсякъде има постове на КАТ и на Държавна автомобилна инспекция, които предупреждават шофьорите да се движат съобразно условията на пътищата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два автобуса с пътници са закъсали в преспите по пътя Бургас-Трояново
Два автобуса с пътници са закъсали в преспите по пътя Бургас-Трояново
Забранено е корабоплаването по Дунава
Забранено е корабоплаването по Дунава