НОВИНИ

Обсъждат бъдещето на Комисията по досиетата

Комисията по досиетата да прерасне в Институт за национална памет - около това мнение се обединиха повечето участници в обществено обсъждане за бъдещето на Комисията по досиетата, проведено в Народното събрание. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и шеф на вътрешната комисия Цветан Цветанов коментира, че като демократично общество трябва да дадем повече обществена подкрепа за действията на този орган. Участие в обсъждането взеха депутати и експерти по темата досиета.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:50, 03.04.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Цветан Цветанов коментира, че за голямо съжаление, през всичките години след промяната през 89-та година, много бяха обещанията, но малко - действията за реалното предаване на досиетата, което определено води до въпроса дали не бяха прочистени някои от тях? По думите на Цветанов преди всичко трябва да се каже какво е настоящето и каква е възможността за бъдещето на Комисията.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Комисията няма да бъде закрита, защото не смятаме, че е дошло времето да бъде закривана. И това, което успяхме да направим в последните мандати, участвайки в парламента като парламентарна група, е да разширим обхвата на проверяваните лица. Защото в България през първите 20 години останаха табу темите, свързани с фалита на банковия сектор и приватизацията, която беше извършена.

От БСП коментираха, че съществен проблем при разкриването на досиетата у нас е, че под общ знаменател са били сложени всички, работещи в рамките на системата.

Красимир Янков - депутат от ПГ "БСП за България": Време е да затворим тази страница и да направим необходимата трансформация на работещата към момента комисия в Институт за национална памет.

Мнението си за бъдещето на Комисията по досиетата изказаха и учени, и изследователи с отношение по темата.

проф. Михаил Неделчев - литературен историк и теоретик: Като народен представител във Великото народно събрание аз завинаги съм запомнил знаменитата полемика между проф. Александър Лилов и д-р Желев. Спомняме си, че Александър Лилов каза така - нека затворим тази страница. А д-р Желев му отвърна - но нека първо да я прочетем. Ние все още не сме прочели тази страница.

До момента Комисията е проверила над 287 000 души за принадлежност към Държавна сигурност и е установила принадлежност на повече от 15 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Застрахователи в Свищов подкрепят студенти от Стопанската академия
Застрахователи в Свищов подкрепят студенти от Стопанската академия
Преди да бъде отровена, Юлия Скрипал получила достъп до голяма сума
Преди да бъде отровена, Юлия Скрипал получила достъп до голяма сума