НОВИНИ

Обсъждат проекта за Национална здравна карта в Парламентарната здравна комисия

Проектът на Национална здравна карта предизвика недоволство сред пациенти, лекари и депутати. Документът беше обсъден в Здравната комисия, въпреки, че още не е приет от правителството и срокът за обществено обсъждане не е приключил. Най-спорно се оказа предложението за намаляване на болничните легла с около 6 хиляди.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:41, 10.05.2018
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Анализ на касата показал, че през миналата година от около 39 хиляди болнични легла реално са се използвали около 24 хиляди. Затова в Националната здравна карта е включена тази бройка и оперативен резерв от около 8 хиляди легла. Здравната каса ще сключва договори с болниците само за тях.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Тук с е първи баланс между възможностите на бюджета на НЗОК и необходимите медицински потребности на населението. Това е баланс, който ние трябва да постигнем.

От Лекарския съюз обясниха, че най-драстично намаляване на легла ще има в София, Пловдив, Пазарджик, Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен.

д-р Венцислав Грозев - председател на БЛС: 30% от здравеопазването се извършва в извънболничната помощ. При нас е 7. Как да няма притеснение?
Андрей Дамянов - Национална пациентска организация: Нашите очаквания са в процеса на общественото обсъждане картата да бъде променена в посока тя да послужи за основа на здравна реформа.
;

От здравното министерство обясниха, че леглата, за които ще плаща касата са с 30% повече. Що се отнася до опасенията, че спешното отделение във Врачанската болница може да затвори, заради липса на персонал министър Ананиев обясни:

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Дори и да отсъстват някои от хората, които работят в това отделение, ние сме създали организация веднага да бъдат заместени с други хора, за да не се нарушават правата на гражданите за тяхното спешно лечение.

Утре заместник-министър Жени Начева ще се срещне с екипа на Врачанската болница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филип Киркоров: Искам да изкажа своя възторг от българското участие в Евровизия
Филип Киркоров: Искам да изкажа своя възторг от българското участие в Евровизия
Отчетът на СЕМ за 2017 г. пред Народното събрание
Отчетът на СЕМ за 2017 г. пред Народното събрание