НОВИНИ

Обсъждат промени в Изборния кодекс в правната комисия в НС

Правната комисия обсъжда промени в Изборния кодекс, 3 месеца преди вота за евродепутати. Сред предлаганите текстове са да отпаднат номерата пред партиите и коалициите и да се въведе видеонаблюдение при броенето на бюлетини.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:55, 13.02.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Първи текст, предложен за промяна и първи сблъсък в комисия. От ДПС предложиха да се премахнат ограниченията за разкриване на секции извън България и ЕС, както и премахване на принципа на уседналост за местните избори. И двете предложения бяха отхвърлени.

В комисия приеха, че ако ЦИК, РИК, СИК отхвърлят решение и то се обжалва пред съда, съдът го връща на ЦИК. Тогава комисията ще излиза с ново решение, което се приема с мнозинство повече от половината от членовете на ЦИК. Досега се изискваше да са 2/3.

От Върховния административен съд споделиха, че досега подобни решения се предавали като пинг-понг. От БСП оспориха предложението с аргумента, че подобни дела не са чак толкова много, а и повечето районни избирателни комисии се доминирали от ГЕРБ и новия начин за вземане на решения предпоставя резултата.

От БСП поискаха и актуализация на избирателните списъци и създаването на регистър на избирателите, като според тях това е начин за изчистване на мъртвите души. Предложението не беше прието.

Отхвърлено беше предложението на левицата за средно образование за членове на СИК. Досега условието беше да имат право да гласуват и да владеят български език. То остава.

Диана Саватева - ГЕРБ: Появява се неравнопоставеност между медии и социални мрежи. Стига се до комични случаи. Целта ни е да се елиминира неравнопоставеността.
Проф. Михаил Константинов: Личното ми становище е, че ще бъде по-честно. Няма да си играем на криеница.
Християн Митев - ОП: По този начин се дава възможност за манипулиране на вота. Много агенции дават данни по-различни от крайния резултат.
Хамид Хамид - ДПС: Дайте да премахнем Закона за движение по пътищата като се нарушава. Не можем да сравним леля Пенка от фейсбук с медиите.
Крум Зарков - БСП за България: Има дълбока логика да има ден за размисъл и да няма наддаване.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предсрочните избори в Испания са все по-възможни
Предсрочните избори в Испания са все по-възможни
Протести на таксиметрови шофьори в Букурещ срещу Uber
Протести на таксиметрови шофьори в Букурещ срещу Uber