НОВИНИ

Обсъждат промени в Закона за авторското право

Дружествата за колективно управление на авторските права и ползвателите - с противоположни позиции по готвените промени в Закона за авторското право. Преговорите по тарифите се оказаха най-спорния момент в проекта. Друга важна поправка е т. нар. "демонополизация" на дружествата. Заради забавянето на промените Европейската комисия вече е започнала наказателна процедура срещу България. Глобата, която заплашва страната ни, е близо 20 хил. евро на ден.

Айше Сали
от Айше Сали оператор: Лъчезар Ораков
20:29, 17.01.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Няколко варианта и протакане от два парламента. След забавянето новите правила за старите проблеми в областта на авторското право отново отидоха при депутатите. Промените и прилагането на европейското законодателство предвиждат премахване на монопола на дружествата, събиращи отчисления за изпълнителите, както и по-строги правила за тяхната работа.

Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси: Ценим директивата. Директивата трябва да създаде конкурентността между организациите, за да имаме най-добрата цена за автора.
Румен Димитров, заместник-министър на културата: Да сложим на нова основа взаимоотношенията между правоносители, ползватели и да издигнем проблема около спазването на авторските права на нова основа.

За първи път проектозаконът беше подложен на обществено осбъждане. Най-големият проблем се оказа въпросът дали и ползвателите могат да искат промяна в цената за пускането на музика или излъчването на филм с търговска цел.

Анна Танова, АБРО: За нас е много важно, че в този законопроект ние имаме възможност като организация на ползвателите да инициираме промяна на тарифите.
Станислава Армутлиева, "Профон": Искаме обаче да имаме свободата сами да определяме цената на собствения си труд.
Ясен Козев, "Музикаутор": Тарифирането - как да действа то, дали може да бъде отваряно от ползвател и при какви условия. Там наистина директивата е крайно несъвършена.

След дискусията Комисията по правни въпроси единодушно прие промените при първото гласуване. По-късно те бяха одобрени от Комисията по европейските въпроси. Работата по изчистването на закона обаче ще продължи преди окончателното му гласуване в пленарната зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба по случай 70 години специалност Стенопис в НХА
Изложба по случай 70 години специалност "Стенопис" в НХА
Виорика Дънчила е спрягана за следващ премиер на Румъния
Виорика Дънчила е спрягана за следващ премиер на Румъния