НОВИНИ

Обучават младежи от Варна да работят с 3D принтери

Специалисти от България и Ирландия обучават младежи от Варна да работят с 3D принтери. Интересът е голям, а технологията – перспективна. Допълнителен стимул за участниците е и наградата - малък 3D принтер.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
16:00, 27.07.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Арън Дженинс е родом от Ирландия и е работил за големи компании в сферата на 3D принтирането. Идва във Варна преди година заради съпругата си и създава собствен бизнес.

Според него интересът към новите технологии тук е голям, но хората с познания по темата са малко. Затова организира курс, а учениците го посещават безплатно.

Арън Дженингс

“Вече има много добри български дизайнери, които правят анимирани 3D модели за Европа. Трябва само да бъдат обучени да ги пригодят за 3D принтиране.”

Галин Желязков, Галин Желязков, сдружение “Споделено работно пространство”

“Искаме да създадем капацитет във Варна на млади хора, за да могат да използват тази нова технология, която най-вероятно ще промени света.”

Материалите, които се използват за принтиране са различни – някои са гъвкави като специалната биопластмата PLA, а други по-твърди като поликарбонатите. Следващият проект на варненските предприемачи е да създадат “ферма” за 3D принтиране, в която по проект на Масачузетския технологичен университет ще изработват модули за самолетната и корабната индустрия. 3D принтерите намират широка употреба и в медицината - например за изработването на протези.

Мирослава Дженингс

“Има фирма, която се занимава с дизайна на всички тези протези. Те ги предлагат безплатно за всички, които искат да помогнат. Ето по този начин се сгъва, тя реално е функционална. Ето така може да хваща разни неща. Нанизват се специални еластични конци и по този начин тя поема движението на китката и така се сгъва.”

Мирослава планира да изработва подобни протези безвъзмездно за хора, които имат нужда от тях, но нямат възможност да си купят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънският премиер е недоволен от подготовката на румънското европредседателство
Румънският премиер е недоволен от подготовката на румънското европредседателство
Юнкер: Двойните стандарти при храните са неприемливи
Юнкер: Двойните стандарти при храните са неприемливи