НОВИНИ

Обучение за програмисти за пет месеца

Може ли хора, които никога не са писали код през живота си - да станат младши програмисти и то за 5 месеца. Ще ви убедим в това. Откриването и обучението на Ай Ти таланти се провежда вече от три години в една най - успешните софтуерни компании в България. В момента играта, която разработват, е преведена на 28 езика, а за последните 10 години има над 30 милиона регистрации към нея. Кандидатите за обучение надхвърлят 10 хиляди.

Милена Кирова
от Милена Кирова оператор: Станислав Ангелов
17:46, 27.04.2016
5158
Чете се за: 02:03 мин.
У нас

Казват, че ако работиш това, което обичаш, няма да работиш нито един ден през живота си. Да обичаш игрите, да играеш игрите или пък да влезеш в играта, така през 2005г. двама души създават стратегическа игра и то в България. Днес - 10 години по-късно екипът се е разразстнал до 160 души, а играта е една от най-търсените в целия свят. Затова в момента създават ,,Академия за таланти. ''

Първо експериментирали върху собствената си компания и служители. Убедили се, че си струва. И така разширили формата с идеята да търсят Ай Ти таланти не само за една фирма, а за цялата индустрия.

Доброслав Димитров - основател на стратегическа онлайн игра: Към момента имаме над 56 компании, които са се присъединили към нашата идея, а именно, че е възможно да преквалифицираш човек в рамките на 5 месеца, който не е виждал никога код преди това и той да стигне до ниво да бъде младши програмист, който може да влезе директно в жив проект.


Как става - отговарят ни - ,,с много учене,,. Търсят мотивирани хора с логическо мислене, които са готови наистина да отдадат цялото си време на обучението.

Доброслав Димитров - основател на стратегическа онлайн игра: След което ги учим в много малки групи от по 20-25 човека, така че преподавателите имат възможност да обръщат внимание на всеки един човек поотделно и програмата ни е такава, че е изцяло базирана върху практическо обучение. Всичко, което ги учим, е нещо, с което ще се сблъскват още на първия работен ден, образно казано.

Резултатите: обучението започнали около 600 души, избрани от над 10 000 кандидати. Всеки месец тези, които не покриват необходимите стандарти, напускат. За три години подготвили 350 души.

;
Доброслав Димитров - основател на стратегическа онлайн игра: Като успеваемостта на завършилите да започнат работа като програмисти, подчертавам като програмисти, е 87 %. В някои от курсовете имаме 100 % успеваемост.

И така на всеки шест месеца идва нова група бъдещи Ай Ти специалисти, които програмират по 10-12 часа на ден. От безплатното обучение решават да се възползват хора с всякакви професии - от счетоводители и маркетинг специалисти до лекари. Първото, което им казват: ,,трябва да ви се учи, да сте упорити и да ви се работи. ,,

Кирил Петров - завършва ,,Ай Ти таланти" : Още от училище бях много запален по компютрите, преди това бях професионален геймър. Под професионален геймър имам предвид - това да ти е всекидневната работа - да получаваш заплата за това нещо.

Кирил Петров - за него днес е големият ден - ще защитава проекта си в края на шестмесечното обучение за програмист.

Кирил Петров - завършва ,,Ай Ти таланти" : Плановете ми са - надявам се да завърша и да се занимавам с нещо, свързано с игри.

Иначе учи гейм дизайн. Сменил няколко професии - от момче за всичко, което сменя принтери и преинсталира компютри до системен администратор.

Кирил Петров - завършва ,,Ай Ти таланти" : Сега само и единствено ми се пише код.

Мечтае да създаде иновативна игра.

Кирил Петров - завършва ,,Ай Ти таланти" : Напоследък игрите, които са по-известни се преповтарят. В смисъл - са подобни на играта, която е била популярна преди 5 години.


;

И така най-добрите, достигнали до края на обучението, получават своята значка за ,,Ай Ти талант,,. Генералният извод на всички - хората в наши дни нямат време да чакат 2-3-4 години за кариера. Искат всичко да стане сега и на мига, за да знаят това ли е тяхната професия.

Доброслав Димитров - основател на стратегическа онлайн игра: На всеки 6 месеца ние правим извод - добре ли сме се справили или зле и променяме своята програма. Един университет, за да направи това нещо ще му трябват 20 години, ако нали на всеки 4-5 години гледа какво му се случва с хората.

Виждат бъдещето така: бързо сблъскване с реални свят, бързо си научаваш уроците, за да си готов.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клинтън и Тръмп в челен сблъсък по темата за половете
Клинтън и Тръмп в челен сблъсък по темата за половете
Панамските документи ще станат достъпни за обществеността от 9 май
"Панамските документи" ще станат достъпни за обществеността от 9 май