НОВИНИ

Обуздаване на интернет: Съдят руски блогър за фразата "Господ няма" в интернет

Заради клип, публикуван в YouTube, преди две години иранските власти наказаха шестима млади хора с условни присъди затвор и по 91 удара с камшик. Те бяха осъдени, защото са нарушили забраната за жените да се появяват разбулени публично и да танцуват заедно с мъже.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
11:00, 19.03.2016
Чете се за: 02:04 мин.
По света
;

Неотдавна в Тайланд мъж беше осъден на 30 години затвор за обида на монархическото управление чрез пост във Фейсбук. А за обида на исляма в Интернет и популяризиране на либерални ценности на смърт беше осъден блогър в Саудитска Арабия.

Според неправителствената организация "Хюман райтс уоч" приетият преди 10 години закон срещу киберпрестъпността в страната всъщност се използва от властите за стопиране на всякаква инакомислеща дейност.

Въобще Арабската пролет накара властите в много страни да погледнат по друг начин на интернет и социалните мрежи. Те вече се възприемат и като мощно оръжие за мобилизация.

Турция също е един от примерите, където през последните години силно бяха затегнати правилата за контрол в Интернет. Мненията се разделиха.

;
Метин Балтаоглу, председател на Асоциацият на интернет-клубовете: В интернет трябва да се взимат превантивни мерки срещу престъпления, които могат да бъдат извършени. Трябва да бъдат приети закони, за да не може някой да излага личния ни живот на показ онлайн.

Турският президент може да не харесва Туитър, както веднъж коментира, но въпросът в случая не е личното му мнение, а дали регулацията не се използва като повод за подтискане на неудобните. Многобройни протести бяха предизвикани от приетите през последните години закони, които позволяват без съдебна заповед да бъдат блокирани сайтове и които задължават провайдерите да съхраняват за 2 години данните на потребителите.

Бурчак Юнсал, адвокат: Както е известно, интернет е платформа, където упражняваме свободата на словото си, имаме достъп до новини и имаме възможност да бъдем равни. Така че, ако позволим на администрацията да забранява достъп в интернет по свое усмотрение, основано на причини като свободите и правата на други, ще станем по зле отколкото Китай и Северна Корея.

Строга регулация на интернет беше въведена и в Русия с началото на третия мандат на президента Путин през 2012 г.. Затягането на юздите на интернет съвпадна с многохилядните граждански протести за честни избори в Москва.

В Русия сега съществува списък от забранени сайтове, които към края на миналата година са били повече от 400. Забранени са предимно сайтове с ислямистко, националистическо, фашистко съдържание, но не липсват и такива като сайт с текста на книгата на избягалия в Лондон и отровен с полоний Александър Литвиненко, например.

Интернет регулациите в Русия включват и регистрация на блогърите като медии, ако имат повече от 3000 посещения в блога си дневно. Контролира се и съдържанието на материалите чрез различни поправки в Закона за медиите, и за екстремизма. През последните две години неправителствени организации отбелязват зачестилите случаи на съдебното преследване на блогъри, в много от случаите заради споделяния на чужди съобщения.

Такъв е случая с инженера от Твер Андрей Бубеев, който е съден по обвинение в публични призиви към екстремизъм и сепаратизъм заради споделяне в социална мрежа на публикация под заглавие "Крим - това е Украйна".

Анастасия, съпруга на Андрей Бубеев: Направо група командоси дойде да го арестува - девет души, въоръжени с автомати, с каски и бронежилетки. Съпругът ми тогава имаше работа в мазето и те не го видяха веднага. Нищо не казваха, а аз стоях, прегърнала детето, а те ме избутваха с автоматите и питаха къде е Андрей, къде е Андрей. А аз си глътнах езика, загубих ума и дума.
Андрей Бубеев: Според мен делото ми е показно, за да видят други и да си направят някакви изводи. От юридическа гледна точка в това дело няма никакъв смисъл.

Една от най-големите небивалици обаче е съдебното дело срещу блогъра от Ставропол Виктор Краснов, който написал в социална мрежа , че Господ няма. Краснов е съден по обвинение, че е накърнил чувствата на вярващите.

Очевидно навсякъде разбират свободата по своему - според житейското мирозрение, според политическите или религиозни убеждения, но изглежда повече и според собствените страхове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни гастроентерологични прегледи в Пловдив
Безплатни гастроентерологични прегледи в Пловдив
Източват опасен язовир в Априлци
Източват опасен язовир в Априлци