НОВИНИ

Обвинения на трима лекари за длъжностно присвояване в болницата във Враца

Прокуратурата във Враца повдигна обвинение на трима лекари за длъжностно присвояване. Обвиняемите са настоящия началник на хирургичното отделение, настоящият изпълнителен директор и предходният изпълнител на болница "Христо Ботев" във Враца. Обвинението е за това, че чрез използване, а другият от тях чрез съставяне на документи с невярно съдържание, са били присвоени парични средства. Те са в общ размер на малко повече от 32 хил. лв. Това каза в "Денят започва" Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

bnt avatar logo
от БНТ
07:50, 01.03.2018
Чете се за: 01:05 мин.
Още
Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: За да съществува едно отделение по хирургия, медицинският стандарт изисква в него да работят най-малко двама хирурзи с доказана специалност. Това е отделение по съдова хирургия. Към момента на идеята на изпълнителния директор да съществува подобно отделение е имало на работата само един единствен лекар, това е и настояващият началник на съдова хирургия. Използвали са документи, удостоверяващи призната специалност на друг лекар, който през цялото време е работил в здравни заведения на територията на Шумен. Представили са документи, които придават вид, че в болницата могат да съществува такова отделение, за да могат да получат средства по клиничните пътеки. Всички тези документи са били представени в Министерството на здравеопазването, което е дало разрешение за извършване на тази дейност. Лекарят, който работи на територията на Шумен, никога не е извършвал каквато и да е медицинска дейност на територията на Враца, никога дори не е идвал, никой от персонала не го познава и не е осъществил нито една операция. Съставени са документи, че той бил на работа, участвал е в операции, бил е оператор, помощник-оператор, съставени са документи за това, че е получавал парични средства. В началото са имитирани неговите подписки в счетоводните ведомости,а в последствие са преминали към директно провеждане на част от възнаграждението,което се получава, по банкова сметка на този лекар. Всички тези действия са ставали със знанието и усилията и задружната дейност на тримата лекари за това и тримата получиха обвинение.

Единствено настоящият началник на отделението по съдова хирургия е осъществявал оперативните намеси, каза Румяна Арнаудова. По думите ѝ е установено не просто престъпление, а поред прокурорите реална опасност за здравето и живота на хората. Продължават проверките. Проверяват се всички медицински досиета. Възможно е да се стигне и до други обвинения или разширяване на досегашните.

През октомври 2017 г. по искане на проверка на прокурора са установени договори между общински и частни болници във Враца и в други градове в България и е бил създаден т.нар модел "болница в болница".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влакът София-Бургас е закъсал тази сутрин край Айтос
Влакът София-Бургас е закъсал тази сутрин край Айтос
Община Перник е ощетена с над 1.2 млн.лв. заради действия на двама бивши кметове
Община Перник е ощетена с над 1.2 млн.лв. заради действия на двама бивши кметове