Крищоф Марек - полякът, убил петима души в Чикаго, трима от които българи, остава в ареста. Съдията по делото не е разрешил пускането му под гаранция. Марек е обвинен за петорно убийство от първа степен. В Сутрешния блок на БНТ журналистът Елена Цанева разказа подробности за трагичния случай.

Крищоф Марек е бил конфликтна личност и трудно е контролирал гнева си, твърдят съседите му.

Елена Цанева, журналист: Той бил много често ядосан. Трудно е контролирал нервите си, както ние казваме. Непрекъснато е има проблеми с хората. Не само с жертвите, но и с много други.

По време на обиска в дома му са открити бележки на полски език, със заплашително съдържание. Изглежда Марек е обмислял атаката си.

Елена Цанева, журналист: Съдът реши той да остане за постоянно в ареста. Между другото детективити са открили до вратата в дома на Марек странни бележки, написани на полски език. Цитирам, в бележките е написано: Без милост. Помни какво са направили срещу теб. Ти го контролираш сам, не те. Вие или ти трябва да платите за това.

66-годишният Крищоф Марек е пенсионер, работел е като шофьор на камион, твърди адвокатът, назначен да дго защитава. Има 3 деца и шест внука. Не е плащал данъците, ипотеката си и сумите за поддръжка на апартамента, в който е живеел. Преди два месеца заради конфликт със съседи, на адреса е идвала полиция.

Финансовите проблеми на Крищоф Марек изглежда започват през 2017 година, пишат местни медии. Тогава подава документи за фалит, като посочените задължения са в размер на 60 хиляди долара. Мотивите за стрелбата се изясняват. А българската общност в Чикаго вече е събрала 48 от необходимите 50 хиляди долара за транспортирането на тримата българи, застреляни от Марек, в България.