НОВИНИ

Обвиниха в престъпление по служба кмета на Чупрене

Задържаният кмет на община Чупрене Ваньо Костин е обвинен за престъпление по служба и деклариране на неверни факти в декларацията му за конфликт на интереси. От прокуратурата заявиха, че разследват схема за продажба на общинска земя чрез дружества, свързани с роднини на задържания кмет.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:10, 10.04.2019 (обновена)
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Още миналата година, управляващият вече трети мандат Ваньо Костин, попаднал в полезрението на разследващите. Срещу него бил получен сигнал от местен жител, който твърдял, че кметът е продал незаконно негов двор.

От прокуратурата заявиха, че са проверили документи, свързани с търгове за продажба на общинска земя през последните 4 години. Открити са множество законови нарушения.

Според разследващите търговете били нагласени така, че винаги да печели един единствен кандидат. По този начин били продадени близо 263 декара общинска земя. Информацията за продажбите не се публикувала никъде.

Ангел Кънев, наблюдаващ прокурор по делото: Купувачи са винаги четири търговски дружества, които са регистрирани и са собственост на бащата на кмета, неговата бивша, настояща съпруга и се представляват обичайно от брат му и други негови родственици. Стойностите са изключително ниски. Обичайно се касае за суми до 100 лева на декар или под 100 лева на декар.

Оказва се, че продадената земя попада в територията на бъдещия ски комплекс "Миджур". Плановете за комплекса вече са одобрени и предстои избор на инвеститор. От прокуратурата сравниха мащабите на комплекса с този на Банско. При претърсванията в общината разследващите са попаднали на още 9 съмнителни сделки.

Една от фирмите в схемата дори била на кмета Ваньо Костин. Пред съдия бившата му съпруга разказала, че той я убедил да подпише празни листове с обяснението, че ще регистрира фирма, която ще управлява, въпреки че по закон няма право да развива търговска дейност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще стане ли Бенямин Нетаняху премиер за пети път?
Ще стане ли Бенямин Нетаняху премиер за пети път?
 Проверяват Валери Симеонов за имоти на занижени цени
Проверяват Валери Симеонов за имоти на занижени цени