Двама началници от служба "Военна информация" - бригаден генерал Светослав Даскалов и бригаден генерал Пламен Ангелов, получиха обвинения за престъпление по служба заради издаването на стотици разрешения за достъп до секретна информация, в нарушение на закона. Това съобщиха по-рано днес от пресцентъра на прокуратурата.

Разследването е стартирало след проверка на ДАНС. До момента е установено, че от април 2016-та до началото на май тази година са били издадени 504 разрешения за достъп до информация, класифицирана като държавна тайна с ниво на класификация ,,Секретно" и ,,Строго секретно" в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация.

Същите разрешения не са били издавани от компетентния орган, който е ръководителят на службата, а от служител по сигурността. Това е довело до издаване на сертификати за достъп до класифицирана информация на НАТО и Европейския съюз.

Събрани са още данни за финансови злоупотреби и нарушения на закона за обществените поръчки. Съмненията са, че разходи, които са отчитани за придобиване на информация, са присвоявани в лична изгода. До момента са разпитани 25 свидетели.