НОВИНИ

Обвинителен акт срещу Румен Овчаров за "Мини Бобов дол"

Софийската градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров за умишлена безстопанственост в "Мини Бобов дол". Разследването обхваща периода 2006-та и 2007-ма година. Според държавното обвинение бившият министър не е упражнил достатъчен контрол в търговското дружество със 100% държавно участие и с това са нанесени щети в размер на близо 9 млн. лева. Според защитата на Румен Овчаров отдаването под наем на мините е станало не с решение на министъра, а на Министерския съвет с цел да се съхранят 4000 работни места.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:20, 30.03.2018
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Пред съда бившият енергиен министър ще отговоря по две обвинения. Първият случай обхваща периода от 9 юни 2006 г. до 18 юли 2007 г. Според прокуратурата Румен Овчаров е бил запознат с влошените показатели в дружеството ,,Мини Бобов дол", заради което е извършил смяна на Съвета на директорите. Новоизбраният съвет е предложил три оздравителни плана, но и трите били отхвърлени без мотиви от страна на министъра,пише в обвинителния акт. Липсата на контрол нанесла щети за близо 9 милиона лева, твърдят от прокуратурата.

Зорница Таскова, говорител на Софийска градска прокуратура,,Това представлява особено тежък случай и в действителност е дало възможност на едно частно дружество да се облагодетелства за сметка на ресурса на държавното предприятие."

Второто обвинение е за това, че бившият министър е допуснал частно дружество да добива подземни богатства ,без да е проведена процедура за отдаване на концесия за срок от 5 години. Две финансови проверки установяват, че след отдаването под наем ,,Мини Бобов дол" продължавало да работи на загуба и да трупа задължения, а наемната цена дори не покривала амортизационните разходи.

Зорница Таскова, говорител на Софийска градска прокуратура: ,,Събрани са множество писмени доказателства, разпитани са свидетели, изготвени са множество експертизи. Считам, че повдигайки обвинение и внасяйки го в съда нашата теза е доказана и защитима."

Адвокатът на бившия енергиен министър Васил Василев заяви, че не е изненадан от действията на прокуратурата.

Васил Василев, адвокат на Румен Овчаров: ,,Дори се надявахме много по-рано да влезе обвинението, защото по поръчковите дела, каквото е това, рано или късно нещата приключват в съда."

Според адвокат Василев отдаването под наем е станало с решение на Министерския съвет,а не еднолично от Румен Овчаров. По този начин са били запазени близо 4 000 работни места.

Васил Василев, адвокат на Румен Овчаров:,,Стандартно за прокуратурата премълчани са многобройни факти и обстоятелства, които изключват отговорността на Овчаров."

Делото ще се гледа от Специализирания съд.

Спрямо Румен Овчаров е взета мярка за неотклонение подписка. Ако той бъде признат за виновен и по двете обвинения може да получи присъда до 10 години лишаване от свобода."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенски ученици са победителите в  Националното състезание „Млад фермер”
Русенски ученици са победителите в Националното състезание „Млад фермер”
Турция реагира остро на намерението на Макрон да посредничи в сирийския конфликт
Турция реагира остро на намерението на Макрон да посредничи в сирийския конфликт