НОВИНИ

Наводненията в Тетевенско взеха една жертва, беше обявено бедствено положение

Бедствено положение в Тетевенско след поройния дъжд, един човек загина. Мъжът се е опитал около обяд да премине през придошлата река, но тя го отнесла. Най-силно пострадали от стихията са селата Градежница и Глогово. Там са наводнени около 20 къщи, има пропаднали пътища, мостове и свлачища. Няма бедстващи хора.

bnt avatar logo
от БНТ
18:25, 24.07.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Почти 100 литра на квадратен метър е падналият дъдж в Тетевенско през последното денонощие. Около 6 часа тази сутрин реката през село Глогово рязко покачила нивото си и водата нахлула в къщите на хората. Сред най-пострадалите е домът на Надка Цанова.

Надка Цанова: Докато аз се облякох и водата ме срещна. Влезла в коридора и идва в стаята оттатък. Дръпнах черги, всичко, но то ме заля. После отворих, но тя върви така. Тя влязла от тука водата, ние не сме чули, двама стари, болни.
Иванка Русинова: Тук сутринта ни е стигало до отпред до вратата, дип че прагът беше по-висок една педя, щеше да влезе водата вътре. И тука имаше дърва ги отнесе.

Освен наводнени къщи в селото има разрушени мостове и активизирали се свлачища.

д-р Мадлена Бояджиева, кмет на община Тетевен: Има две махали в Глогово, които са откъснати на практика, поради нарушена инфраструктура, разрушен е един мост, който води към тях, както и пътят, поради което около 300 души в момента са откъснати. Действаме съвместно с Червения кръст, ако се наложи някакви хранителни продукти или имат други материали необходими, да бъдат снабдени по някакъв обходен маршрут.
;

Хората в Градежница разказаха, че и преди години са преживели подобно бедствие, когато придошлата река е заляла къщите им.

Огнян Цанков: Вземаха мерки да се направи този мост и да се направят корекция на реката, да се направят подпорни стени и да не може да прехвърля от коритото да излиза на улицата. Направиха моста да можем да минаваме с колите, но корекция на реката не направиха.

Днес през целия ден екипи на пожарната изпомпваха водата от наводнените къщи в двете села.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Андронов: Централната банка на ЕС ще провери качеството на банките у нас
Петър Андронов: Централната банка на ЕС ще провери качеството на банките у нас
Увеличават се жертвите на пожарите в Гърция
Увеличават се жертвите на пожарите в Гърция