Бедствено положение e обявено от руските власти в цялата сибирска територия. Причината са множеството горски пожари. Най-засегнатите региони са Иркутск и Красноярск. Президентът Путин нареди на армията да окаже съдействие за потушаване на пожарите.

Първият заместник-министърна извънредните ситуации на Русия, Александър Чуприян, пристигнав Красноярск, за да инспектира работата на пожарникарските екипи, които продължават се борят с огнените стихии.

Горските пожари в Сибир обхванаха територия от 30 000 квадратни километра или площ колкото тази на Белгия.

Министърт Чуприян заяви, че огнищата са твърде навътре в тайгата и не са от пряка опасност за местните жители.

Въпреки това, според неправителствената организация "Грийнпис", пожарите са толкова мащабни, че ускоряват топенето на ледниците в Северното полукълбо.

Андрей Чирков - пилот: Заради мъглата и намалената видимост е невъзможно да кацнем в районите на няколко села. Когато видимостта се подобри ще можем да потушим пожарите.

В Иркутска област продължават да се борят и с наводнения, които през изминалите дни отнеха живота на общо 25 души, а други седем са в неизвестност. В град Тулун, равнището на река Ия е надхвърлило 11 м - далече над критичната граница от 7.

© Архив
 25 души загинаха при наводнения в Сибир

25 души загинаха при наводнения в Сибир

Руската Иркутска област в Южен Сибир продължава да се бори с втора вълна наводнения, отнели живота на 25 души. Шестима са в неизвестност.