НОВИНИ

Обявиха грипна епидемия в областите Бургас, Стара Загора и Шумен

Грипна епидемия в областите Бургас Стара Загора и Шумен. Учениците излизат във ваканция до края на седмицата, началото на грипната ваканция е различно - Само в Бургаско тя започва от утре. В Силистра се въвеждат предепидемични мерки.И в трите области с грипна епидемия се забраняват женските и детски консултации, свижданията и профилактичните прегледи и плановия прием в болница.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:01, 14.01.2019
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Лабораторните тестове до момента доказват, че у нас циркулира щамът „Мичиган“, който е близък до свинския грип и засяга хората в активна възраст.

д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Най-високата заболяемост е между 15 и 60 години. За разлика от обикновените щамове, с които се срещаме други години, при които водещи бяха възрастните хора над 65 години и малките деца.

В Бургаско щамът е друг и засяга предимно децата от 5 до 14 години. Учениците в областта излизат във ваканция от утре до края на седмицата.

д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Почти всички места в специализираните белодробни отделения и болници са запълнени вече с хора с усложнения.
;

В Старозагорска област ваканцията за учениците започва от сряда. Здравните власти препоръчват да се избягва събирането на много хора на закрито, при симптоми на грип да не се прилага самолечение, а да се търси лекарска помощ.

Вижте какво споделиха пред камерата ни пациенти:

Втора седмица,15 дена фактически, още два дена антибиоптици и гентамицин, отпадналост, кашлица.
Още го карам, то може и се чувства по говора. Не бих казал че е много леко.
;
д-р Велимира Владимирова: Заболяват сутринта и до вечерта те вече са с усложнения от страна на дихателна система. За съжаление бързо се развиват бронхитите. Още по-бързо при неправилно лечение и непотърсена лекарска помощ се развиват и пневмониите.

И в Шуменска област ваканцията за учениците започва от сряда.

Прогнозите са, че до края на седмицата грипната епидемия ще обхване и областите Перник, Ямбол и

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Движение „България на гражданите“ настоява за широка дясна коалиция за изборите
Движение „България на гражданите“ настоява за широка дясна коалиция за изборите
Имитиращите млечни продукти от днес се продават на отделни щандове
Имитиращите млечни продукти от днес се продават на отделни щандове