НОВИНИ

Обявиха номинациите за "Аскеер 2018" за Съвременна българска драматургия

Фондация Академия "Аскеер" обяви днес първите си номинации в категория "съвременна българска драматургия". Изборът се прави от 20-членно жури, като условието е текстовете да са писани през последната година и да са имали премиера на сцената. БНТ е медиен партньор на "Аскерите" вече 28 години.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
22:22, 03.04.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:32 мин.
Още

Този сезон определено е сезон на младите и на комедиите според журито. Животът на младите днес в България е сред доминиращите теми. Всяко номиниране показва тенденции и явления - това е целта на Академия "Аскеер".

Милен Миланов - председател на Фондация "А'Аскеер": По този начин даваме видимост и на съвременната българска драматургия 15.19 не само в рамките на професионалните среди, а в рамките на българската публика.

18 са кандидатите в категорията. Първата номинирана пиеса е на дебютантка - "Изход" на Йоана Мирчева и Университетския театър на НБУ - социална драма с криминален сюжет. Втората е "Закачане" на Неда Соколовска и театър "София" в жанра на документалния театър. Третата е "Цветът на дълбоките води" на Оля Стоянова и Народния театър - екзистенциална драма с исторически сюжет. Но каквото и да пишат, авторите търсят пулса на съвремието.

Теодора Димова - писател, член на журито на Фондация Академия "Аскеер": Да се видят раните, драскотините и така неудовлетвореността на съвременния човек, също се изисква кураж.

Наградите ще станат ясни на 24 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мнозинството българи подкрепят позицията на правителството за случая Скрипал
Мнозинството българи подкрепят позицията на правителството за случая "Скрипал"
Засилени проверки на храните преди Великден
Засилени проверки на храните преди Великден