НОВИНИ

Обявиха обществена поръчка за първите 20 електробуса в София

Столичната община обяви обществена поръчка за закупуване на първите 20 електробуса. Очаква се, новите возила да тръгнат по редовните линии на градският транспорт в София до края на следващата година. Демонстрационно, по линията на тролей номер 11 ще се движи и нов електробус, през следващите десет дни.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
18:25, 23.08.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Документи за участие в обществената поръчка, общината приема до началото на октомври. А от около година Столичният електротранспорт изпробва различни модели електробуси.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Правим тези пилотни тестове за да проверим как се държат различните технологии в условията на София. И да се взимат по-правилни решения.

Машината, която ще се движи тестово по софийските улици, е била обявена за автобус на годината през 2016-а.

Милен Николов, Представител на фирмата производител: По същество това е градски автобус с батерии, които са с мощност 240 киловата. И позволяват пробег в градски условия в зависимост от натоварването, температурата, релефа и задръстванията да изминава между 130-40 до 180-90 километра.

Това позволява превозното средство да изкара една работна смяна без зареждане. Дизайнът на салона е изчистен, а таблото за управление е с тъч скрийн.

Росен Табаков, шофьор Столичен електротранспорт: Разликата е в това че нямаме токовзематели, което при тролейбусът го имаме. Като тук не се съобразяваме със захранваща мрежа - контактната мрежа. Това е най-голямата разлика. Кое се кара по-лесно? - Естествено електробуса.

Пътниците ще могат да изпробват новото превозно средство през следващите две седмици, ако се движат по маршрута от Сточна гара до Депо "Искър".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно дърво в центъра на София
Опасно дърво в центъра на София
Обществено обсъждане тече за застрояването на столичния квартал Мусагеница
Обществено обсъждане тече за застрояването на столичния квартал Мусагеница