От понеделник, 27 януари, СРЗИ обявява грипна епидемия в област София-град. В София ще има грипна ваканция, потвърди за "По света и у нас" Ваня Кастрева, началник на Регионално управление на образованието – София-град.

От понеделник 27 януари до 4 февруари, включително, поради висока заболеваемост ще бъде преустановен учебният процес във всички 273 училища в София. Учениците ще започнат учебни занятия на 6 февруари, тъй като 5 февруари е обявен за неучебен ден поради края на първия учебен срок.

От днес е обявена грипна епидемия на територията на област Велико Търново.

Днес са отменени учебните занятия във всички училища от област Монтана, както и в 21 от област Пловдив и в 15 от област Кюстендил.

Поради висока заболеваемост в по едно училище в областите Благоевград, Враца, Габрово и Силистра също са отменени учебните занятия.

В ДГ "Мир" в с. Дунавци, Видинска област, също не се провеждат занимания днес.

В Бургас също прекратяват учебните занятия от началото на другата седмица. Според справките на Образователния инспекторат около 11% от учениците в момента отсъстват, а в някои учебни заведения има класни стаи с не повече от 5-6 деца.

Още от средата на седмицата децата в Карнобат, Сунгурларе и Царево бяха освободени от училище. Грипната ваканция за учениците ще продължи до 31 януари, включително. Учениците ще се върнат обратно в класните стаи на 3 февруари. И петте детски отделения в Бургас в момента са пълни с пациенти с усложнения след грип.

До второ нареждане се ограничават плановите операции и свижданията в лечебните заведения. Преустановяват се женските и детските консултации.