НОВИНИ

Очаква се днес да бъде пуснато движението за леки автомобили по АМ "Струма"

Очаква се днес да бъде пуснато движението за леки автомобили по магистрала "Струма" в посока София, обявиха от АПИ. Първо ще бъде проверено на каква тежест може да издържи засегнатият от пожар виадукт на магистралата край Дупница. Днес председателят на Пътната агенция Георги Терзийски инспектира разчистването на складираните отпадъци под моста, които причиниха пожара.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
10:41, 23.08.2019 (обновена)
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

При пожара пострадаха общо 13 колони от виадукта на АМ "Струма". По-сериозно е увредено пътното платно в посока Гърция, а ремонтът му ще отнеме около 4 месеца.

Георги Терзийски, председател АПИ: В момента завършва укрепването на платното поска София, за да осигурим неговото максимално пускане. След като пуснем това движение започват ремонтните дейности по така нареченото дясно платно. Ремонтните дейности по възложената обществена поръчка са 1 860 000 лв.

Георги Терзийски обясни, че през юли месец е била направена проверка на терена под съоръжението, но тогава отпадъци под виадукта нямало. А срокът на пътната агенция за разчистване на терена е до 2 септември.

Георги Терзийки: Ние сме собственици правим всичко възможно, чакаме от контролните органи да ни кажат къде да ги депонираме. АПИ не може да носи отговорност за всички недобросъвестни действия, безотговорни действия на лица, хора, организации за това, че някъде се появява незаконно сметище.
Крум Милев, заместник - кмет на община Дупница: Ще чакаме отговори от фирмите, които имат лицензирани площадки, които могат да ни приемат отпадъка. Ние ще търсим варианти собственикът да ги изчисти.

На фирмата собственик на отпадъците са съставени общо 9 акта от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник за различни нарушения. След като изтече законовият срок за обжалването им ще се премине към отнемане на лиценза на фирмата.

Припомняме, че на собственика ѝ са повдигнати две обвинения - за престъпление против околната среда и за увреждане на мостовото съоръжение на АМ "Струма".

;

В момента изпитват пътното платно и тежестта, което то може да понесе. Върху него има паркирани 6-тежкотоварни автомобила, а отдолу има поставени датчици, които трябва да отчетат тежестта. Ако изпитванията се окажат положителни и пътното платно може да бъде пуснато, ще бъде въведено т.нар. реверсивно движение. В пътното платно посока София ще бъде пуснато движението днес и утре само за леките автомобили, пътуващи в посока Гърция, така че да се улесни трафикът. Тези, които пътуват посока София ще трябва да се движат по съществуващия обходен маршрут през главен път Е-79.

В неделя и понеделник ще бъде пуснато движението отново в платното за София, но по него ще могат да се движат само автомобилите за София.

След като се прецени натовареността на трафика в почивните дни от АПИ ще преценят как да пуснат движението окончателно само в това платно.

Другото платно в посока Гърция предстои да бъде ремонтирано. 13 от колоните на виадукта бяха сериозно повредени от пожара. От сутринта екипи на АПИ разчистваха терена с отпадъците под самия виадукт. Председателят на агенцията Георги Терзийски заяви, че камионите са натоварени с отпадъци и се чака институциите да дадат информация къде могат да бъдат разтоварени и теренът да бъде окончателно изчистен.

Екипът на БНТ обаче видя как отпадъците се избутват в общинския терен, който е само на няколко метра под виадукта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агенция Фич: България може да приеме еврото през 2023 г.
Агенция "Фич": България може да приеме еврото през 2023 г.
Алексей Навални излезе от ареста
Алексей Навални излезе от ареста