НОВИНИ

Борисов: Очаква се догодина доходите да се повишат с поне 10%

Догодина се очаква доходите да се повишат с поне 10%. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на юбилейния конгрес на КТ "Подкрепа", която отбелязва 30 години от създаването си. Президентът Румен Радев, който също присъства на събитието, констатира, че постепенно се сбогуваме с достиженията на социалната държава. На събитието беше и почетният председател и основател на синдиката Константин Тренчев, който днес също има рожден ден.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
15:06, 08.02.2019
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Според почетния президент и основател на "Подкрепа" България е изправена пред три основни проблема - демографската криза, миграцията и бедността.

Константин Тренчев, почетен президент на КТ "Подкрепа": Според различни източници, средногодишно България напускат между 30 и 50 000 български граждани.

Социалният статус на българина също не дава основание за оптимизъм, според Евростат, почти 40% от населението на България е на границата. Сещате се на какво. Това прави българите най-бедните в Европа с 30% от гражданите страдащи от сериозни материални проблеми.

А за да не се влошава социалният статус на българина, президентът на синдиката Димитър Манолов обеща:

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа": Конфедерацията на труда подкрепа всячески ще се съпротивлява на идеята за въвеждане на доказали неефективността си форми на заетост като нулевите трудови договори.

Според Манолов от ключово значение за решаването на социалните проблеми у нас е и кого ще изпратим в Евопарламента на предстоящите избори. По думите му синдикатът може да издигне свой независим кандидат, но това тепърва ще се решава.

Според президента Румен Радев, българското общество боледува и се очаква от синдикатите да изследват симптомите.

Румен Радев - президент на Република България: Миналия век роди социалната държава, а днес постепенно се сбогуваме с нейните достижения.

Правата на трудещите се нуждаят от защита във всяка епоха и във всеки социален и икономически модел. И в това е призванието на синдикатите, а днес те преживяват трудни времена.

;

Очакванията на премиера Бойко Борисов са, че ще има пари за вдигане на заплатите, защото ще се подобри борбата с контрабандата и сивата икономика.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Аз съм убеден, че и догодина минимум с 10% ще се вдигнат доходите. Години наред всички ние рекламирахме, че България е добро място за инвестиции, защото е евтина работната ръка. Е, това ни изигра много лоша шега и дойде време, в което това, което трябва да правим, е да се повишават доходите.

Според премиера вече и самите работодатели осъзнавали, че ако не се вдигнат заплатите, ще избягат работниците. Същите впечатления има и финансовият министър.

Владислав Горанов - финансов министър: При сегашния дефицит на добре подготвени и квалифицирани кадри вдигането на заплатите е неизбежно и пазарът го изисква.

Второто условие за по-добри заплати според премиера е да се засили българската икономика.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Затова и ние кандидатстваме за чакалнята на Еврозоната, защото това гарантира да не сме във втората скорост на Европа. Тая година мисля, че над 116 милиарда ще мине Брутния вътрешен продукт. Само преди 10 години беше 50.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар в Рио де Жанейро - загинаха 10 момчета от футболен клуб
Пожар в Рио де Жанейро - загинаха 10 момчета от футболен клуб
Цветан Цветанов и българска делегация участваха в Молитвената закуска с Тръмп
Цветан Цветанов и българска делегация участваха в Молитвената закуска с Тръмп