COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Очаква се лабораторни данни за отровената риба в р. Марица да излязат утре

Няма опасност за питейната вода на Пловдив след замърсяването на река Марица. ВиК дружеството ограничи използването на вода от две помпени станции, докато стане ясно какво е попаднало в реката. Все още не е ясно какво отрови хиляди риби в река Марица. Знае се със сигурност, че не е цианид. Предварителните тестове са дали положителни резултат за пестициди.

от Деница Торньова
20:03, 26.01.2020
Чете се за: 00:20 мин.
У нас

Първите данни от лабораторните изследвания се очакват утре, а окончателните резултати до седмица. Твърде вероятно е да се окаже, че замърсяването не е само от едно място. Но това предстои да кажат разследващите. Полицията, прокуратурата и екоинспекцията в Пазарджик проверяваха и днес предприятия в окръжния град, чиято дейност би могла да замърси реката. Към момента основните подозрения падат именно върху фирма от Пазарджик, която преработва отпадъци и пластмаса, но те отричат, че имат вина.

Междувременно в екоинспекцията в Пловдив постъпи сигнал и за умряла риба в река Чая, в района над Бачково. Взети са проби и от там. Тези резултати също се очакват.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Жертвите и заразените с коронавирус в Европа се увеличават
Жертвите и заразените с коронавирус в Европа се увеличават
Дъждовно и с опасност от поледици ще бъде времето днес
Дъждовно и с опасност от поледици ще бъде времето днес