НОВИНИ

Очаква се ПЕС да излъчи Франс Тимерманс за кандидат за председател на ЕК

В Лисабон продължава конгресът на Партията на европейските социалисти. Очаква се днес делегатите да излъчат Франс Тимерманс за общ кандидат на ПЕС за председател на Европейската комисия. В отговор на въпрос на БНТ, Тимерманс заяви, че ще пледира членството на страната ни в Шенген да се случи възможно по-бързо.

Надежда Василева
от Надежда Василева
08:17, 08.12.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Франс Тимерманс. Страстен проевропеец, владеещ сложния баланс на отношенията и интересите в Брюксел. Европейското ляво семейство разчита на силните позиции на втория човек в комисията Юнкер и на качествата на популярния холандски политик.

Какво ще бъде най-голямото предизвикателство за европейските социалисти в предстоящите избори - популизмът, крайнодесните партии?

Франс Тимерманс- общ кандидат на ПЕС за председател на Европейската комисия: Да дадем надежда на европейците, да покажем, че може да съществува Европейски съюз, който е честен и справедлив към всички, не само към онези, които вече са успели, но и към тези, които се борят. Това е най-голямото предизвикателство.

Какво мислите за шансовете на България за членство в Шенген?

Мисля, че това е и позиция на Еврокомисията - България е готова за присъединяване на морското и въздушно пространство към Шенген. Крайно време е, България свърши чудесна работа, членството не трябва да се обвързва с нищо друго. Не приемам такава връзка.
;

Тимерманс заяви, че думата има Съветът на Европейския съюз и той ще пледира безспирно членството да се случи възможно по-бързо. Лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев отново посочи, че България трябва да бъде приета по всички граници.

Сергей Станишев: Не само по въздух и море, сухопътната, защото тя е най-важна за хората. повечето българи пътуват с автобуси, микробуси. Това е много важно и за българския бизнес , за цената на стоките, които внасяме и изнасяме, касае и потребителите.

Снощи Станишев беше преизбран за трети път да поста лидер на ПЕС с 83,9% от гласовете на делегатите на конгреса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна изкупната кампания на реколтата от тютюн в Благоевградско
Започна изкупната кампания на реколтата от тютюн в Благоевградско
Франция се подготвя за четвъртия поред мащабен протест на „жълтите жилетки“
Франция се подготвя за четвъртия поред мащабен протест на „жълтите жилетки“