Окръжната прокуратура в Пазарджик повдигна обвинение на Лазар Влайков заради това, че на 1 септември не е взел необходимите мерки за сигурност при съхранението на личното му оръжие и от това е последвала смърт на друго лице. Влайков е задържан за 72 часа, а утре прокуратурата ще поиска от съда да го остави за постоянно в ареста, заради опасност да се укрие и заради тежестта на престъплението, в което е обвинен.

Обвинението срещу Влайков е свързано с инцидента в село Виноградец, при който по време на рожден ден с пистолет бе убит собственика на заведение. Знае се още, че преди това са били произведени множество изстрели със същото оръжие. Разследването за това кой е произвел изстрела, причинил смърт, все още продължава. По-рано днес Общинският съвет в Септември прие оставката му като председател и избра нов на негово място.

Лазар Влайков е обвинен в грубо нарушаване на забраната за държане на оръжие на публично място и то след употреба на алкохол. Три часа след трагичния инцидент той е тестван с дрегер, който е показал 0,76 промила алкохол. Наркотичният тест е бил отрицателен.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Според доказателствата по делото се касае за непредумишлено убийство на практика убийство , т.е това не е търсен резултат от извършителя на престъплението, но закона квалифицира грубо нарушаване на правилата , които и законите и подзаконовите нормативни актове са посочили , че следва да се спазват за да се гарантира сигурността на лицата.

Резултатите от назначените пет експертизи в хода на разследването все още не са готови. Най-важни са тези от билогичния и ДНК-анализ на оръжието, които се правят в частна лаборатория и които най-ясно ще покажат кой и как е възпроизвел смъртоносния изстрел. Отделно се изготвят експертизи на барутните частици от проби на Лазар Влайков, на починалия и 6-годишното дете, както и експертиза за комуникациите, които Влайков е имал в нощта на инцидента.

От разпечатките на трите му телефона няма данни да е разговарял с районния прокурор на Пазарджик, но предстои да се проучат интернет кореспонденциите му. Правят се разпечатки на телефоните на другите 12 души, присъствали на рождения ден.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: От името на главния прокурор бих искала да кажа, че това действие днешното, т.е привличането под отговорност и според ръководството на прокуратурата, е трябвало да бъде извършено още миналия петък от Окръжна прокуратура - Пазарджик, като критиките по отношениена прокуратурата в Пазарджик ще бъдат представени на самите прокурори.

Според Арнаудова теоретично няма пречка на Влайков да бъде повдигнато и друго обвинение.

Приеха оставката на председателя на Общинския съвет в Септември

Приеха оставката на председателя на Общинския съвет в Септември

Общинският съвет в Септември прие оставката на председателя Лазар Влайков. Влайков сам се оттегли от поста, след тежкия инцидент във Виноградец, къдет...