Цената на горивата на дребно може да се увеличи с между 5 и 10 стотинки за литър през следващите няколко дни, прогнозират анализатори. Това ще се случи, ако саудитската криза продължи. Темата следи репортерът ни Цветелина Катанска.

Все още е трудно дори за международните анализатори да кажат точно с колко ще се увеличи цената на петрола. Тя формира над една трета от крайната цена на дребно на горивата - бензин и дизел. Така на практика увеличението у нас ще се отрази с между 3 и 6%, което означава, че при сегашните цени най-масовият тип бензин А 95 би достигнал до 2,34 лева, дизелът пък ще надхвърли 2,40 лева.

Саудитска арабия произвежда около 5% от световния добив на петрол. Съкращаването на доставките като скачен съд се отразява на целия международен пазар, търсенето остава същото при по-малко предлагане, което води до увеличение на цените. Въпреки че в България се използва в по-голяма част руско гориво, неговите цени също ще бъдат засегнати от световните борси.

Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация: Ситуацията е извънредна, тъй като подобно поскъпване не се е случвало с над 12% на борсите не е имало за една нощ, от средата на 80-те години. Това, което можем да очакваме за страната, е че със сигурност ще има поскъпване в рамките на няколко стотинки, но кога точно е рано да се каже все още. В моята практика не съм срещал подобна ситуация, смятам, че лагът няма да е толкова дълъг, колкото обикновено, в такъв случай, очаквам нещата да се отрази на нашия пазар в рамките на около 4-5 дни до седмица.

По-голяма част от прогнозите на международните анализатори не са оптимистични. Очакванията са цената на барел суров петрол да надхвърли 100 долара, в най-добрия случай, 90 долара, което означава, че цените на бензин и дизел у нас до края годината ще продължават да растат.