НОВИНИ

Очаква се утре Тръмп да подпише нов указ за имиграционната политика на САЩ

Очаква се президентът на Съединените щати Доналд Тръмп да подпише новия указ за имиграционната политика на страната утре. Засега не е ясно, до колко той ще се различава от предишния. В няколко града в Съединените щати се проведоха митинги в подкрепа на Тръмп. В град Беркели в щата Калифорния дори се стигна до сблъсъци между привърженици и противници на президента.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
19:28, 05.03.2017
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Предишният изпълнителен указ, подписан от Тръмп на 27 януари, преустановяваше за 120 дни програмата за прием на бежанци в САЩ и установяваше забрана с продължителност 90 дни за влизане в САЩ на граждани на Иран, Ирак, Йемен, Либия, Сирия Сомалия и Судан. През февруари апелативен съд в Сиатъл въведе временна забрана за изпълнението. Министерството на правосъдието обжалва, но не постигна отмяна на съдебното решение.

Тогава Тръмп каза, че има намерение да подпише нов указ за имиграционната политика. Във вторник в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че действието на новият указ на Тръмп няма да се разпростира върху хората с действащи американски входни визи, а също върху лицата, които имат разрешение за постоянно пребиваване в САЩ. Освен това по информация на агенция Асошиейтед прес Ирак ще бъде изключен от списъка на страни, чиито граждани попадат под ограниченията за влизане в страната.

На този фон Мексикански конгресмен се изкачи и седна върху граничната ограда, изградена от САЩ. С акцията си Браулио Гуера искаше да покаже колко безсмислен е планът на Доналд Тръмп да изгради плътна стена, разделяща двете държави.

Браулио Гуера, мексикански конгресмен: "Аз съм на стената, седя върху нея - от тази страна е Мексико, а от тази- САЩ. Може да се види, че тези осем или повече метра се преодоляват толкова лесно. Това доказва колко ненужно и абсурдно е да се изгради стена с цената на 15 милиарда долара."

Мексиканският депутат призова САЩ към добросъседство и взаимопомощ, за да се спре потокът от нелегални мигранти, а не да се изграждат нови стени. Междувременно по време на митинг в подкрепа на американския президент Доналд Тръмп, привърженици и противници на държавния глава влязоха в ръкопашен бой.

Държавният глава поиска Конгреса да разследва администрацията на Барак Обама за злоупотреба с разследващи пълномощия по време на предизборната кампания. Това става ден след като без доказателства Тръмп обвини предшественика си, че го е подслушвал преди изборите. Говорителят на Обама категорично отрече твърденията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франсоа Фийон проведе предизборен митинг в Париж
Франсоа Фийон проведе предизборен митинг в Париж
В Северозападна България има сигнали за купуване на гласове
В Северозападна България има сигнали за купуване на гласове