COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Очакван спад на туристите у нас

Между 5 и 8% спад на туристите по Черноморието през лятото, а в страната до 6 на сто. Това прогнозира ресорният министър Николина Ангелкова в парламента, след като Народното събрание реши процедурата по отдаването на плажовете вече да не се регулира от Закона за концесиите, а да бъде регламентирана в Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

Николай Минков
от Николай Минков
17:52, 05.07.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Отливът на туристи се дължи не само на конкуренцията от по-евтините Гърция и Турция, но и заради скъпите плажни услуги у нас, призна Николина Ангелкова. Заради това се проверяват всички концесионерите дали необосновано завишават цените.

Николина Ангелкова - министър на туризма: Миналата година сме наложили и събрали над 450 000 неустойки за различни нарушения. Само за миналата година сме прекратили 6 договора и 4 са в процедура, т.е. ако и тази година открием същите нарушения или повторни нарушения като миналата година - те ще бъдат прекратени.

Ангелкова обясни, че има опасност 39 плажа, с изтичащи договори до 2020 година, да останат без стопани, заради завишени изкисквания в Закона за концесиите.

Николина Ангелкова - министър на туризма: Ако ние не променим сегашния ред, ще следва да се дават при много тежки условия, които са за летища, пристанища, много по-дълги като процедура, което поставя под риск изцяло стопанисването на морските плажове, а от там и летния туристически продукт.

Затова парламентът гласува на първо четене процедурата за отдаване на плажовете да се регламентира от Закона за черноморското крайбрежие.

237 са плажовете в България, 60 от тях са отдадени на концесия , а 84 - под наем.

Министерството на туризма обмисля тяхната категоризация, с цел намаляване на концесионните вноски, а от там и поевтиняване на плажните услуги.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Заради коронавируса: Летище София ще има нов салон само за пристигащи от Италия
Заради коронавируса: Летище София ще има нов салон само за пристигащи от Италия
Оставете Тамара на мира…
Оставете Тамара на мира…