Очакваното поскъпване на тока няма да се отрази на цените на хляба

Очакваното поскъпване на електроенергията от 1 юли средно с 3,5 на сто няма да се отрази върху цената на хляба. Това каза в Сутрешния блок на БНТ Димитър Бакалов, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Югозападна България.

от БНТ
преди 9 месеци
Чете се за: 00:25 мин.
У нас
Димитър Бакалов, Регионален съюз на хлебопроизводителите в Югозападна България: В един хляб 3% са много малко. Малкият производител не може да увеличи хляба за няколко стотинки. Всичко това отива за сметка на малкия производител.

Бакалов смята, че поскъпване на хляб и хлебни изделия може да има само при поскъпване на брашната, където има разходи за съхранение, включително за електроенергия.

Според енергийният експерт проф. Атанас Тасев подобно увеличение е малко, ако се вземе предвид, че непокрития дефицит в електроениргийната система възлиза на 1,7 милиарда лева.

Атанас Тасев, енергиен експерт: Изкуственото задържане на цените в енергетиката облагодетелства богатия, не бедния. По-добре е ние всички да плащаме цената, каквато е и да свикнем с пазарните механизми, а държавата да засили социалния вектор.
Топ 24
Най-четени