НОВИНИ

Очакват ли се изненади в навечерието на предсрочните избори в Турция?

Турция на прага на извънредни парламентарни и президентски избори, и надпреварата изглежда по-оспорвана от всякога. Президентът Ердоган не изключи формирането на коалиция, ако изгуби парламентарното си мнозинство - вариант, който до скоро беше невъзможен в Турция. Кои са основните конкуренти на Ердоган и защо опозицията обвинява управляващите в медиен монопол - Джанан Дурал обобщава.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:19, 21.06.2018
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Ден след ден, митинг след митинг.

Предизборната надпревара в Турция е към края си, но изходът сякаш за първи път от 16 години не е предизвестен. 56 милиона ще се явят пред урните в неделя, за да определят състава на 600-местния турски Меджлис и да изберат нов президент. Всъщност, най-важните избори в новата история на Турция са „за“ или „против“ Ердоган - или ще го бетонират във властта, или ще разместят пластовете в политиката.

;

Социологическите проучвания вече са забранени. Очакванията са управляващите да не получат повече от 50 %. За да си подсигури оставането във властта, ПСР се съюзи с крайнодясната Партия на националистическото движение на Девлет Бахчели. Издигнаха обща кандидатура - Реджеп Ердоган.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Всеки ваш глас за нас, ще бъде пирон в ковчега на старата политическа система, която раждаше военни преврати и кризи. С всеки глас ще гарантирате нашето общо бъдеще.
;

Другите ключови играчи са Мерал Акшенер от Добрата партия, и лидерът на прикюрдската Демократична партия на народите - Селяхаттин Демирташ, който води кампанията си от затвора. Появиха се обвинения, че частни и държавни медии дават ефир само на Ергдоган.

Исмет Демирдоген, наблюдател: Или си с властта, или си мъртъв. Почти не останаха медии, които да са достатъчно смели, за да отразяват събитията обективно. 90% са проправителствени.

От началото на май, държавната телевизия ТРТ е дала 158 минути ефира на Ердоган, почти 3 пъти повече, отколкото на опонента му Индже. 30 минути е получила турската „желязна лейди“ Акшенер, а само 3 секунди - Демирташ.

;

Опонентите му са петима, като основният му конкурент е кандидатът Народнорепубликанска партия - Муххарем Индже. Говори се за балотаж между двамата.

Муххарем Индже, кандидат-президент от НРП: Не бива да допускаме цялата власт да се концентрира в ръцете на един човек, включително в моите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френският пианист Венсан Винел с покана за „Франкофоли“ в Благоевград
Френският пианист Венсан Винел с покана за „Франкофоли“ в Благоевград
Майките на деца с увреждания отричат протестът им да е финансиран от чужбина
Майките на деца с увреждания отричат протестът им да е финансиран от чужбина