COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Очакват се нови проблеми с въздушния трафик над Белгия

Проблемите в белгийското небе продължават, след като летищните власти в Лиеж - на 100 км. източно от Брюксел, бяха предупредени за вероятни прекъсвания във воденето на самолети тази нощ и утре.

от БНТ
18:06, 27.04.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света
Очакват се нови проблеми с въздушния трафик над Белгия

Причината са протестите на ръководителите на полети, които са недоволни от условията на труд, недостига на персонал и организацията на дежурствата.

Очаква се да има прекъсване на воденето на самолети в нощта на събота срещу неделя и в неделя срещу понеделник, съобщи белгийската обществена телевизия RTBF.

Служителите на Skeyes, която осигурява диспечерите на въздушния трафик, съобщават масово, че са болни, което предизвиква недостиг на персонал и някои часове от денонощието не могат да бъдат покрити, което води до забавяне, пренасочване и анулиране на полети.

RTBF съобщава още, че израелската логистична компания CAL и местният оператор LACHS ще заведат дела за загуби заради отменени полети. Те искат обезщетение от 250 000 евро на час заради неосигурена непрекъснатост на услугата. Тъй като Skeyes е единствената компания, лицензирана да води самолетите над Белгия, тя е задължена да осигури непрекъсваемост на дейността си.

Летището в Лиеж е най-засегното от индустриалните действия, но проблеми с трафика на самолети седмици и другите аерогари. Според Асоциацията на белгийските въздушни превозвачи местните авикомпании са претърпели вече щети от 10 млн. евро след началото на протестите на ръководителите на полети през февруари.

Топ 24
Най-четени
Учени от БАН протестират срещу заграден имот
Учени от БАН протестират срещу заграден имот
Отвъд границите: Михаил Владов: Венецуела - моя стара, незабравена любов!
"Отвъд границите": Михаил Владов: Венецуела - моя стара, незабравена любов!