НОВИНИ

"Референдум" от Брюксел - перспективите пред новия Европарламент

Тази вечер предаването на БНТ "Референдум" излъчва пряко от телевизионното студио в централата на Европейския парламент в Брюксел. Депутати от различни държави и парламентарни групи дебатираха на живо за перспективите пред обединена Европа.

bnt avatar logo
от БНТ
20:01, 09.04.2019
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Участие в дискусията взеха евродепутатите Щефан Геролд -ЕНП, проф. Ришард Легутко -съпредседател на ЕКР, Илхан Кючюк -АЛДЕ/ДПС, Андрей Новаков -ЕНП/ГЕРБ, Ангел Джамбазки -ЕКР/ВМРО, Момчил Неков - ПЕС/БСП.

На основния въпрос - "Как трябва да се развива ЕС - с повече интеграция или с повече самостоятелност на страните членки?", 51,2% от анкетираните отговарят, че трябва да има повече самостоятелност. Според 46 на сто трябва да има повече интеграция, а 2,8 на сто от участниците в допитването нямат мнение.

;

По този въпрос дебатираха и гостите в студиото.

Проф. Ришард Легутко смята, че основната идея е все повече Европа - все по-голяма интеграция. Според него има някои сфери, в които трябва да работим заедно и всяка една отделна страна членка не би могла да се справи.

Щефан Геролд заяви, че ЕС брани правата на гражданите на своите държави-членки. Проблемът е, че в ЕС и има много идеи, които отиват в различни посоки. "Имаме много гласове и държави - не всичко съвпада", каза Геролд. Според него "повече Европа" е нужна в някои отрасли, но не и в други. "Имаме нужда от Фронтекс като европейски граничен и морски контрол, иначе няма да спрем нелегалната имиграция. Проблемът е, че отделните страни не биха могли да се справят с този проблем", каза Геролд.

Андрей Новаков също смята, че много от проблемите, които ни заливат искат общоевропейско решение. Нито една държава не може сама да се справи по някои от темите, по които трябва да си сътрудничим - Европол, Фронтекс и т.н. Трябват ни общи усилия, каза Новаков.

Илхан Кючюк каза, че е нормално хората да очакват от българските политици да задават дневния ред и приоритетите в рамките на ЕС. По думите му Европа трябва да играе проактивна роля по отношение на глобалното затопляне, мигрантския въпрос и тероризма. Това са проблеми, които не могат да бъде от компетенциите само на една държава.

Според Ангел Джамбазки вътрешният ред и правосъдието трябва да бъдат приоритети на националните държави. "Не може ние да пазим външната граница на Евросъюза и да не ни допускат в Шенгенското пространство", каза Джамбазки.

Момчил Неков също е на мнение, че има теми, които са национален прерогатив.

Запитан за двойния стандарт на заплати и храни в ЕС проф. Легутко заяви, че това е принцип, който във времето постоянно се следва. Но независимо какви въпроси се задават и каквито и проблеми да има - той отново повтори, че отговорът е един и същ - трябва да има повече Европа, повече интеграция. Няма реално право, което не е нарушено до момента. Всеки път се нарушават правилата, когато обстоятелствата позволяват, смята Легутко.

Джамбазки определи като двоен стандарт Пакета "Мобилност", а Кючук заяви, че е реалистично да преодолеем двойните стандарти като бъдем активни във всички институции, в които имаме представители.

Вижте целия разговор с евродепутатите във видеото


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова серия оставки: Депутат, кмет и зам.-областен управител напускат властта
Нова серия оставки: Депутат, кмет и зам.-областен управител напускат властта
Биопроизводители излязоха на протест и поискаха оставка на земеделския министър
Биопроизводители излязоха на протест и поискаха оставка на земеделския министър