НОВИНИ

"В кадър": За тайната на успеха в едно селско училище на края на България

Тази неделя в рубриката на БНТ "В кадър" ще бъде излъчен филмът "Наука за живота". Режисьор е Николай Василев, оператор е Недялко Данов, а сценарист - Геновева Радева.Действието на филма се развива в Родопите на границата с Гърция в последното село - Чепинци. За това село се заговори по време на матурите по биология, когато децата от местното училище изненадаха с високия си резултат и се класираха на трето място в страната. Вижте повече за филма от разговора с Геновева Радева в Сутрешния блок на БНТ.

bnt avatar logo
от БНТ
09:37, 27.09.2019
5254
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

В селско училище в Родопите, накрая на България, вършат чудеса, но скромно казват, че просто си вършат работата. На матурата по биология в края на учебната 2018-2019 година училището в смолянското село Чепинци се класира на трето място в страната, изпреварвайки много елитни гимназии.

Документалният филм "Наука за живота" разказва за тайната на успеха. В селото знанието е издигнато в култ, а учителите са на почит. Те учат децата да успяват в живота. Учителката Даниела Куцева съзнателно насочва учениците си към биологията, защото е убедена, че тя ще им помогне да се реализират успешно. 40 нейни ученици от последните години вече работят като лекари, медицински сестри, фармацевти, кинезитерапевти, ветеринарни лекари. Още много учат в момента медицина.

Исмегюл е първото момиче от селото, което от тази година учи медицина във Великобритания. С парите от наградата от Министерството на образованието за постигнатия успех на матурата Даниела Куцева купува микроскопи за учениците. Сега учителката мечтае за модел - скелет, за да преподава по-лесно анатомия на човека. Не я изкушават предложенията за работа в София и не иска да дава частни уроци, защото е "учител, а не едноличен търговец".

Сценарист на филма е Геновева Радева. Режисьор е Николай Василев, който разказа вълнуващата история на учителя по физика Теодосий Теодосиев в документалния филм "Формулата на Тео". Оператор е Недялко Данов.

Гледайте " Наука за живота" в неделя, 29 септември в рубриката " В кадър", веднага слeд централните новини!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маратон в подкрепа на жените с рак на гърдата ще се проведе в София
Маратон в подкрепа на жените с рак на гърдата ще се проведе в София
Семейство от Белица с нова къща от дарения
Семейство от Белица с нова къща от дарения