НОВИНИ

Очарователното порче Аппа-новото попълнение в спортния екип на БНТ

Двегодишният Аппа е роден в развъдник в България, живее в комфортна четириетажна клетка и рядко скучае. Аппа развенчава мита, че този вид отделя тежка миризма, която всъщност не е нищо друго, освен знаменитата съставка на всички скъпи парфюми – мускус.

очарователното порче аппа новото попълнение спортния екип бнт
bnt avatar logo
от БНТ
15:57, 15.06.2016
Чете се за: 00:43 мин.

Пъргавият малък пор (фретка) става популярен като домашен любимец едва през последните 30-тина години. Този вид има дълга история, свързана с лов, създаването на самолети и участие в едни от най-кървавите спортове на света.

Както своите побратими, Аппа се отличава с особена грациозност. Дори най-висшата форма на неговия гняв се изразява с своеобразен боен танц. Преди векове ловците са водели малките гъвкави порчета и са ги пускали „на разузнаване“ в заешки хралупи.

От средата на 18 век фретките са добре познати в Европа. Най-знаменитото доказателство за това е картината на Леонардо Да Винчи „Дамата с хермелина“. Изобразени на платното са Сисилия Галерани, една от фаворитките на Людовико Скорца, херцог на Милано и чистокръвен пор-самец.

Голяма част от „работещите“ порове се използват за разгонване на вредители, но понякога им възлагат по-отговорни задачи. Способността им да се промъкват през тесни е използвана през 1960 г. от производителите на „Боинг“ за прокарване на кабели в корпуса на самолетите. Фретки са използвани и за окабеляването на Бъкингамския дворец за церемонията по бракосъчетанието на принц Чарлз и принцеса Даяна през 1981 г. Братовчеди на Аппа са прокарвали кабели в тунелите под Гринуич парк за концерта в навечерието на лондонските тържества за настъпването на 2000-та година. Порът „Ниблер“ помага в прокарването на кабели в големия андронен колайдер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изявление на златните момичета и щаба на ансамбъла за инцидента с Цвети
Изявление на "златните момичета" и щаба на ансамбъла за инцидента с Цвети
Обама и Тръмп в словесен дуел
Обама и Тръмп в словесен дуел