Одисеята на лунната торбичка

Утре се навършват 48 години от първото стъпване на човек на Луната. По повод годишнината от легендарната мисия АПОЛО 11 в Ню Йорк ще се проведе търг на предмети от полета. Сред тях е торбичката, в която Нийл Армстронг събира камъчета от лунната повърхност - реликва, която излиза на бял свят след години в неизвестност.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
преди 3 години
Чете се за: 00:47 мин.
Животът

Торбичката, в която на 20 юли 1969-та Нийл Армстронг събира камъчета от Луната, по всяка логика би трябвало да е в някой музей. От три години обаче тя е собственост на нюйоркска адвокатка, запалена по Космоса. Жената имала навика да посещава правителствен сайт за търг на вещи и там попаднала на изненадващото предложение.

Нанси Карсън: Беше описана като лунна чанта. Летяла. С номер. И с лунен прах вътре.

Платила 995 долара и след седмица покупката пристигнала.

Нанси Карсън: Чувствах се като намерила Свещения Граал.

Но придобивката била толкова невероятна, че за всеки случай Нанси я изпратила в НАСА за тестване на праха и потвърждение. Отговорът бил, да това е торбичката от Луната, но няма да ви я върнем, защото изобщо не е трябвало да е в частни ръце.

;

Адвокатката съди агенцията, печели, връща си реликвата и сега я предлага на търг, като очакваната цена е 4 милиона долара.

Касандра Хатън, аукционна къща Сотби: Не е нужно да си американец, за да разбираш защо е важна и предизвиква толкова вълнения. И петгодишно дете в Китай би се развълнувало.

Всъщност след полета торбичката попада в два музея, но е присвоена с други експонати от недобросъвестен директор, открита от правосъдните власти през 2003 г. и после поради сбъркан инвентарен номер попада на търга през 2015 г..

Нанси Карсън: Намерих парченце история, забравено от всички. Голямото ми удовлетворение е, че го спасих.

Карсън обещава да дари част от приходите от продажбата за благотворителност.

Топ 24
Най-четени