Офертата на САЩ и Португалия за нов изтребител е дисквалифицирана неправомерно

Офертата на САЩ и Португалия за нов изтребител за българските ВВС е дисквалифицирана от конкурса неправомерно - това е изводът от работата на временната парламентарна комисия, която проучва конкурса.

Александър Марков
от Александър Марков
преди 2 години
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Затова комисията най-вероятно ще препоръча процедурата за избор на нов самолет да бъде върната на ниво изпращане на оферти към САЩ, Португалия, Италия и Швеция и да се проведе ново гласуване. Според председателя ѝ Емил Христов, изборът на шведския изтребител „Грипен“ е проведен в условията на неравнопоставеност, тъй като в критериите за оценка на получените оферти неправомерно е добавено изискването България да плати самолетите разсрочено като задължително.

Това е направено от председателя на Борда, ръководещ проекта, към юли 2016 г. Христов не уточни конкретно име, но към юли 2016, когато критериите са променени, председател на Борда е бил тогавашният командир на ВВС генерал Румен Радев.

Емил Христов, председателят на Комисията за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет, не отговори дали става дума за Румен Радев, но отговори, че физически методиката е променена от тогавашния председател.

Емил Христов, председател на Комисията за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет: Председателят на Борда тогава. Председателят на Борда е бил коректен и поставил пред Борда за управление на портфолио проекти като задължително условие. Не би трябвало този огромен труд на толкова много специалисти да бъде изхвърлен настрани.
Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени