НОВИНИ

Официално: Взривът в Брюксел е терористичен акт, нападателят е ликвидиран

Атентаторът на Централната гара в Брюксел е мъртъв, съобщи белгийската прокуратура. Няма пострадали граждани при експлозията снощи. Мъжът е задействал бомбата след като е бил забелязан от военен патрул. Според експерти, мощността на устройството не е била голяма. Като предпазна мярка беше евакуирана не само гарата, но и историческия център на Брюксел.

Александър Марков
от Александър Марков
06:07, 21.06.2017
Чете се за: 01:50 мин.
По света

Малко след 8:30 ч. вечерта площад "Гранд Плас" се изпразни за секунди. Изведнъж трима войници и полицаи се затичаха към Централната гара по тревога. Без да знаят накъде бягат, хората търсеха безопасно място, за да се скрият. Полицията и военните блокираха улиците.

- Току-що научих, че е имало експлозия на Централната гара. Тя е на само 300 метра оттук.

- Работим на ескалаторите в близост и отидохме да си вземем колата, но не ни разрешиха.

- Не чухме нищо, но бяхме далеч от мястото.

Районът от един километър около Централната гара беше затворен за движение. Започна щателна проверка на багажите на преминаващите. Целият район около площад "Гранд Плас" е отцепен. Буквално преди няколко минути хората започнаха да бягат, полицията отцепи района. В момента пристигнаха и военни, които претърсват багажа на хората.

След 9:30 полицията и прокуратурата съобщиха, че са ликвидирали атентатор-самоубиец, който е взривил куфар, пълен с експлозиви. Така той привлича вниманието на военните и те откриват огън по него. Мъжът е носил и колан с експлозиви.

Ерик Ван Дер Сипт, генерален прокурор: Около 20:30 имаше експлозия на Централната гара в Брюксел. Има заподозрян, който е застрелян от военните, които са разположени на гарата. Не знаем дали мъжът е жив или мъртъв. Няма жертви. Разглеждаме случилото се като терористична атака.

След като е ликвидиран атентаторът, полицията унищожава с контролиран взрив колана с експлозиви.

Диана Андреева и Иван Попйорданов са в района на Централната гара, когато прогърмяват експлозиите.

Диана Андреева: Информацията достигна до нас обратно от спирка "Шуман", когато трябваше да стигнем до Централната гара и вероятно сме се разминали на минути от този инцидент, който се случи днес. Така че това разбрахме, когато съобщиха, че метрото е спряно изобщо и, разбира се, хората след това казаха, че е имало експлозия на гарата и тръгнахме пеша.
Иван Попйорданов - Някъде към 6 и нещо тръгнахме от Централна гара с метрото до станцията "Шуман" и понеже беше вече по-хладничко, решихме да се връщаме, но още с влизането долу в метрото дълго чакахме във вагона и след това се появи надпис, че полицията изобщо е спряла движението по метрото. Без да има друга информация. Когато вече излязохме навънка, казаха хората, че има експлозия на гарата в нашата посока и тръгнахме пеша. Това са 4 спирки с метрото, но целият кръг е отцепен, най-големият площад на Брюксел, а всъщност централната гара е на 300 метра отгоре. Не знам какво се е случило с хората, дали са ги евакуирали, но сега е отцепен огромен периметър, ние не можем да се доберем до хотела. Какво да ви кажа - има една френска дума - ета дю сиеж, обсадно положение.

До малките часове на деня районът около гарата остана блокиран. В радиус от около 1 км. около Централната гара в Брюксел движението остава блокирано. Тежковъоръжени военни и полицаи охраняват периметъра. Нивото на антитерористична готовност на службите и трето, или предпоследно.

Жером: Драматична ситуация, но животът продължава. Сега ще чакаме през нощта да ни пуснат да се приберем у дома.

Хората, настанени в близките хотели, и живеещите в района бяха допускани да се приберат по домовете си след поименна проверка.

Белгийският премиер Шарл Мишел свиква днес извънредно заседание на съвета за сигурност на кралството заради случилото се на централната гара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС ще гласува на първо четене повишението на минималната пенсия
НС ще гласува на първо четене повишението на минималната пенсия
Белгийската прокуратура обяви за терористичен акт нападението в Брюксел
Белгийската прокуратура обяви за терористичен акт нападението в Брюксел