НОВИНИ

Офталмолог: Синята светлина не предизвиква увреждане на очите

Синята светлина по никакъв начин не предизвиква увреждане или промени в човешкия организъм, сочи мета анализ от последните 10 години. Това каза офталмологът д-р Лукан Мишев.

bnt avatar logo
от БНТ
09:40, 25.07.2018
Чете се за: 01:01 мин.
Още

Обратно липсaта на синя светлина може да наруши циркадните ритми, т.е. денонощните състояния сън - спокойствие - будна фаза, добави той.

Синята светлина на LED мониторите има нищожна пенетрация в очните среди, увреждането е по-скоро предразсъдък, отколкото реалност, открои още Мишев.

Д-р Лукан Мишев, офталмолог: Компютрите се вглъбяват в нашата работа, което може да доведе до забравяне да мигаме, затова е добре да се използват изкуствени сълзи. Немигането е несъзнателен феномен, но при използване на тези сълзи се повишава нашата работсбособност и възможността да седим пред компютъра.

При усещане за дискомфорт може да се поставят тези капки. Всеки организъм е различен, затова когато усетим песъчинки в очите и изсъхване, може да си поставил изкуствените сълзи, препоръча д-р Мишев.

А при хора с лещи е добре още по-често да се слагат капки, понеже лещата намалява усещането за сълзосекреция и регистрирането от роговицата, че това не се случва, добави той.

Специалистът коментира и влиянието на мониторите на очите ни.

Д-р Лукан Мишев, офталмолог: Ако трябва да се инвестира в нещо, то е в качеството на монитора. Колкото по-висок клас е, с колкото по-модерна матрица, толкова по-ниски са електрическите емисии, по-естествен е спектърът на излъчване като цветове. Което е по-ефективно, отколкото да се поставят каквито и да било филтри пред екрана, или пред очите.

Хубаво е да се прегледаме при офталмолог след 35 години, понеже тогава настъпва възрастовото далекогледство, което не е заболяване а вариант на нормата. Започваме да не можем да виждаме наблизко, открои Мишев. А веднъж на 2-3 години е добре да се профилактираме, добави още той.

Д-р Мишев спомена и новостите в офталмологията.

До 2-3 години вероятно ще се появят и нови капки. В момента се разработват капки, които могат да повлияят на възрастовото далекогледство или по-скоро да го отдалечат, да осигурят едно по-дълго време, в което да ползваме очите си нормално, заяви офталмологът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Законът и ние: Консултация с адвокат
"Законът и ние": Консултация с адвокат
Иванка Тръмп се отказа от модата
Иванка Тръмп се отказа от модата