НОВИНИ

Офталмолози искат национална програма за превенция

Да се въведе национална скринингова програма за социално значимите очни заболявания, настояват водещи офталмолози от Пловдив и региона. Специалистите са категорични, че само така могат да бъдат диагностицирани навреме редица болести, които причиняват пълна слепота, защото към момента заради липса на средства много пациенти дори не ходят на прегледи.

bnt avatar logo
от БНТ
21:25, 14.11.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Дори пациенти с поставени вече диагнози, заради финансови затруднения спират лечението си или не приемат редовно предписаните им медикаменти и състоянието им се влошава. При глаукома, например, ежедневното поставяне на капки е от изключителна важност.

Проф. д-р Нели Сивкова
"Очните капки, макар и с частична реимбурсация, те струват доста средства. В рамките на 1 месец, да кажем речеме слагал 15 дена това, не е лечение. Невинаги е искрен пациента да сподели, че има проблем."

Друга тревожна тенденция е все по-ниската възрастова граница на пациентите с често срещаните социално значими очни заболявания. От катаракта, например, преди 3 десетилетия са страдали предимно хора над 70-годишна възраст, а сега се срещат и 55-годишни.

Д-р Димитър Тасков
"Докато преди нямаше такива пациенти. Това нещо обаче не е свързано само с подмладяане на възрастта на тези заболявания. Това нещо е свързано и с напредване на технологиите, с които ние ги откриваме."

Диагностиката обаче ще бъде още по-бърза, ако очните прегледи залегнат в национална програма за превенция, а не се разчита само на отделни кампании – категорични са специалистите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украински депутати се сбиха на среща между лидери на парламентарни групи
Украински депутати се сбиха на среща между лидери на парламентарни групи
Германия унищожи 30 000 пилета заради птичи грип
Германия унищожи 30 000 пилета заради птичи грип