НОВИНИ

Огнеборец ремонтира сам най-важния пожарен автомобил в службата си

Пожарникар от службата в Горна Оряховица успя сам да възстанови най-стария пожарникарски автомобил. Николай Мяшков се захванал с ремонта на старата чешка машина, тъй като станало ясно, че пари за ремонт няма и машината ще бъде забравена в двора на пожарната. Огнеборецът разказва, че той и колегите му отговорят за две общини и 18 села, и на терен са загубени без този автомобил, който единствен може да пренася осем тона вода.

bnt avatar logo
от БНТ
09:22, 27.12.2017
5626
Чете се за: 01:09 мин.
Още

Николай Мяшков разказва, че той и този 30-годишен пожарен автомобил имат почти еднакъв стаж в службата в Горна Оряховица. Спомня си как навремето пристигнал чисто нов и трябвало да служи на великотърновските пожарникари. Таванът на гаража им обаче бил нисък и опирал и затова го изпратили на колегите си в Горна Оряховица.

Николай Мяшков – пожарникар: Откакто съм почнал служба, до преди да дойдат двата нови автомобила, този автомобил излизаше абсолютно за всичко. Когато дойдоха новите автомобили започна да изпълнява ролята на водоноска, да подвозва вода на двата нови автомобила.

Тъй като събира най-много вода, пожарникарите разказват, че разчитат на терен основно на него, въпреки годините му, особено в селата, където пожарни кранове няма.

Никола Йорданов – пожарникар: Знаете ли, някой път като се наложи да отидем на някоя къща, водоснабдяването в селата е много трудно и това е нашият незаменим автомобил.

Преди няколко месеца обаче съединителят му се повредил и понеже ремонтът му струвал много пари, два месеца стоял с неясна съдба в двора на пожарната служба .

Никола Йорданов – пожарникар: Като разбраха началниците, че ще отидат много пари за ремонта му, Никито каза – Няма страшно, аз ще го ремонтирам за моя сметка всичко.
Николай Мяшков – пожарникар: Аз по професия съм автомобилен монтьор. Нашата смяна, която е в момента, решихме, изрязахме една дупка на ламарината и от там разглобих автомобила, въобще не е било трудно.

За да върне на бойния ѝ пост старата чешка машина, Николай използвал цялото си свободно време между дежурствата. Споделя обаче, че освен заради необходимостта от този автомобил на терен, има и друга причина, която го накарала да се захване с ремонта.

Николай Мяшков – пожарникар: С него като отидем, никакви проблеми нямаме. На всички служители в нашата смята това си ни е тръпката.

Заради постъпката си Николай Мяшков получил награда от директора на националната пожарна главен комисар Никола Николов, но казва, че за него далеч по-важно е признанието и на колегите му, и сигурността им, когато тръгнат да спасяват човешки животи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди хакери се събират на годишен конгрес в Лайпциг
Хиляди хакери се събират на годишен конгрес в Лайпциг
Гледайте по БНТ1 днес Спортен обзор на 2017 година
Гледайте по БНТ1 днес "Спортен обзор на 2017 година"